Читај ми!

Још 18 преминулих, новозаражена 901 особа

Током протекла 24 сата, у Србији је од ковида 19 преминуло 18 особа. Регистрован је 901 нови случај заразе, међу 12.089 тестираних узорака. На респиратору се налази 98 пацијената.

У Новом Саду потпуно вакцинисано више од 100.000 људи

Сиутација у Новом Саду и Војводини је боља. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић навео је за РТС да су бројеви бољи, али да нису такви да би могло да се каже да можемо да се опустимо.

"Имали смо један добар тренд, у смислу да сваки дан имамо мање новоооболелих. Тај број се креће између 40 и 50, чак и за викенд, када увек имате мањи број тестираних, имали смо и испод 30 новозаражених по дану. Не тако давно, имали смо преко стотину дневно новоинфицираних грађана", казао је Вучевић.

Додао је да се бележи и мањи број првих прегледа, али да они који су заражени морају да иду на болничко лечење.

Говорећи о вакцинацији, Вучевић је навео да је у Новом Саду потпуно вакцинисано 101.000 грађана, док је само прву дозу примило 35.000 људи. Објаснио је да је у Новом Саду вакцинисано више од 43 одсто пунолетне популације.

"Одлично нам се показало са тржним центрима, ван свих очекивања. Мислим да је ТЦ 'Променада' већ прешао преко 2.000 људи који су примили вакцину у том центру", казао је Вучевић и додао да ускоро са радом креће и аутобус за вакцинацију.

Када је реч о изградњи ковид болнице у Новом Саду, Вучевић је навео да никад није видео брже отварање неког градилишта и да се нешто што је до јуче била њива, претвори у озбиљно градилиште.

"Република ради своје радове на самој болници, на објекту. Ми као Град, радимо све оне околне инфраструктурне захтеве који су неопходни да би болница могла да функционише", казао је Вучевић.

Нагласио је да је велики изазов за неимаре да се болница заврши од 1. септембра, када је предвиђен рок за изградњу.

У Београду мање од 200 нових случајева, у другим градовима мање од 50 новозаражених

Према последњим подацима, у Београду је забелеежно 175 нових случајева заразе, у Новом Саду 49, Новом Пазару 35, док је у Нишу забележено 35 нових случајева.

У Ваљеву је регистрован 21 случај заразе, а у Крагујевцу и Смедереву по 20 нових случајева.

По 16 случајева регистровано је у Чачку, Шапцу и Јагодини, док је у осталим насељеним местима забележено мање од 15 нових случајева. 

Пад броја новозаражених у свим срединама на Косову и Метохији

Масовна имунизација становништва настављена је и на Косову и Метохији. У албанским срединама, прву дозу вакцине примило је око 30 хиљада становника, а у српским, под здравственим системом Србије, обе дозе добило је око 13 хиљада људи.

Циљ је да у српским срединама буде најмање 20 хиљада вакцинисаних, са обе дозе.

Пад броја новозаражених бележи се у свим срединама на Косову и Метохији, било да се ради о српским или албанским.

Мање је од шест хиљада активних случајева, а у ковид болницама на Косову има и слободних кревета.

Извештај Андрије Игића

На респиратору 98 особа

У Србији је у последња 24 сата регистрован 901 нови случај коронавируса, од 12.089 тестираних узорака, а преминуло је 18 особа.

У болницама широм земље налази се 3.311 оболелих од ковида, од којих је 98 на респиратору.

Од почетка пандемије у Србији су на коронавирус тестиране 3.977.053 особе, оболело је 704.398 грађана, а преминуло 6.629 пацијената.

Проценат смртности је 0,94.

Епидемијска ситуација у Србији је повољнија захваљујући вакцинама, али стручњаци упозоравају да је и даље потребан опрез.

Имунолог Душан Попадић рекао је за РТС да се о колективном имунитету може говорити када 95 одсто становништва буде заштићено, а то је, додаје, могуће до јесени ако се не успори имунизација.

Попадић је рекао да се у последњих неколико дана број нових случајева креће око 1.000 што је, сматра, боље него претходних недеља, али не још довољно добро.

"Не треба да се опуштамо, мислим на сваког појединца, сви треба да се придржавају прописаних мера – у затвореном простору с маском, без обзира на вакцину", истакао је имунолог.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је у последњих шест дана, од када је најављено да ће они који се вакцинишу добити 3.000, утростручен број дневно вакцинисаних. 

"Имамо троструко увећану вакцинацију него прошле недеље. Имамо 23.000 до 24.000 нововакцинисаних дневно, а било је између 8.000 и 9.000. Тиме заустављамо болест, инфекцију", констатовао је председник.

Вучић је обишао пункт за вакцинацију у касарни "Дедиње" намењен припадницима гарнизона Београд и члановима њихових породица.