Читај ми!

Вучић: Утростручен одзив за вакцинацију од када је најављено 3.000 динара

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је у последњих шест дана, од када је најављено да ће они који се вакцинишу добити 3.000, утростручен број дневно вакцинисаних.

Вучић је, након обиласка пункта за вакцинацију припадника гарнизона Београд и чланова њихових продица у касарни "Дедиње", рекао да је задовољан оним што је видео – 170 до 180 војника и чланова породица који стоје у реду за вакцину. Каже да би број могао бити и 200 до краја преподнева.

Рекао је да очекује да у Војсци и МУП-у одзив буде још много већи.

"Не знам како је начелник Генералштаба Мојсиловић донео одлуку да вакцинација буде прилично обавезна за припаднике војске, али то је добро. Сваком вакцином се спасавају животи, не само вакцинисаних. Зато хвала што су се овако организовали", нагласио је Вучић.

Указао је да је у последњих шест дана након најаве да ће они који се до 31. маја буду вакцинисали добити финансијску подршку увећан број особа које су примиле барем прву дозу.

"Имамо троструку увећану вакцинацију него прошле недеље. Имамо 23.000 до 24.000 нововакцинисаних дневно, а било је између 8.000 и 9.000", констатовао је председник. Казао је да је срећан тим растом, додајући да је 20.000 вакцинисаних на дневном нивоу један нови град који се вакцинише сваки дан.

"Тиме заустављамо болест, инфекцију. Обезбедили смо вакцине, дали и региону много вакцина. Мислим да људи у Србији заслужују одговорно понашење свих грађана наше земље. Штитите своје ближње. Не можемо да се понашамо себично", нагласио је он. Вучић је подсетио да је вакцинација важна и за покретање економије.

"Молим људе да се вакцинишу, да можемо да лечимо и друге болеснике, да можемо ковид болнице да претварамо у обичне, да третирамо те болеснике на најбољи начин, а не само да се бавимо решавањем ковид проблема", рекао је председник.

Вучић: Само су Кинези понудили да са нама раде Институт

Председник Вучић рекао је да је поносан што ће из буџета моћи да се финансира изградња Института за секвенцирање генома јер, истиче, само државе са озбиљним, добрим стањем финансија, могу саме да финансирају тако велике пројекте.

Вуцић је, на питање која је улога Кинеза у томе зашто ће се Институт радити по хитном поступку, казао да сами не можемо да урадимо такав институт јер немамо знања, а да су Кинези једини који су нам тако нешто понудили да раде са нама.

"Не знам ништа о детаљима, али ми то не умемо сами да радимо, ми то морамо да научимо", казао је Вучић.

Додао је да су му смешне разне "глупости" аналитичара на телевизијама који причају како ћемо ми да зависимо од Кинеза због дуга јер су "ваљда кинеске паре горе од нечијих других".

"Немамо проблем са јавним дугом, наш јавни дуг је мањи него немачки, а Немачка није нека земља у проблему", казао је Вучић.

Запитао је, зашто да не радимо са Кинезима и додао да на тај начин постајемо конкуренција некима који би желели да избегну конкуренцију.

Када је реч о томе зашто по хитном поступку, Вучић каже да не зна тачно зашто је хитна процедура, али да претпоставља да је то зато што нам се жури.

"Сваки месец који можете раније да уђете у то, је спас и вероватно се ради преко међудржавног уговора иако не знам, немам детаље. Претпостављам да је тако зато што ако кренемо два месеца раније да радимо, то је боље за земљу, а немамо никога другога ко нам је понудио или било рекао да било шта слично направимо", казао је Вучић.

О фабрици вакцина 

Наводи да су у Србији направљене неке техничке грешке у производњи вакцина, па ће се зато каснити два, три месеца.

"Али, шта да вам кажем, то је живот, радите нешто што никада нисте радили, на крају ћемо да урадимо и фабрику вакцина и све друго", навео је.

Наводи да сви имају своје интересе и додаје да како ми гледамо да узмемо од других највише, тако и други гледају да од нас узму највише.

"Колико он нас искористе, толико и ми користимо, то је коректан однос јер радите оно што је најбоље за вашу земљу. Шта мене брига што друге земље неће да имају институт за секвенцирање генома, неће нико да га има у региону, ми ћемо да га имамо", истиче Вучић.

Нова фабрика вакцина која се ради са Емиратима и Кинезима, како каже Вучић, донеће Србији то да ће и следеће године, када ће вакцина бити другачија него што је сада моћи да у Београду има за своје становништво, али и за регион ту другачију вакцину.

"Већ Кинези раде на промени вакцине, сви раде на промени вакцине, сви ће нешто да мешају да би се одговорило индијском соју и свему другом. За следећу годину примаћемо неку другачију вакцину, али ћемо ми бити у томе и моћи ћемо то из Београда да показујемо свима и да користимо за наше становништво, за наш народ и за све друге у региону", каже Вучић.

Истиче да се то не може без великих улагања и додаје да ћемо имати најмодернију фабрику вакцина у Србији.

"Покренули смо поступак и огромне новце ћемо да уложимо да бисмо направили четворовалентну вакцину за грип. Ми ћемо да будемо светска сила по том питању, то се не свиђа свима, а сада се води рат против Кине јер не могу више да је победе у тржишној економији и сада ће да измишљају нове приче", наводи председник.

Истиче да неће да учествује у "крсташком рату" против Кине само зато што је то неко идеолошки тражио.

"Нећу да учествујем у томе, Кинези су нам пријатељи, али немам проблем ни када добијемо бољу понуду од ЕУ као што је за пругу Београд - Ниш - Прешево. Европљани хвала вам, неизмерно сам срећан због тога јер мој интерес је да Србија добије најбоље, најбрже, најквалитетније, а најјефтиније. Али, да нападам Кинезе зато што су успешнији у вештачкој интелигенцији и роботици, зато што су купили куку - роботе на којима се праве аутомобили, нећу то да радим", закључио је Вучић.