Читај ми!

Преминуло још 17 особа, нових 1.046 случајева заразе

Током протекла 24 сата у Србији је од ковида 19 преминуло 17 особа. Регистровано је 1.046 новозаражених коронавирусом, међу 12.405 тестираних узорака.

Потврда о вакцинацији са Уједињеним Арапским Емиратима

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић и министарка за међународну сарадњу Уједињених Арапских Емирата Рим Ал Хашими потписале су Споразум између влада две земље, који ступа на снагу 15. маја, о техничким условима и начинима електронске валидације потврда о извршеној вакцинацији против ковида 19.

Матић је саопштила је да ће Споразум значајно олакшати трговинску и привредну сарадњу две земље, саопштило је Министарство трговине, телекомуникација и туризма.

Овим су потврђени историјски и пријатељски односи, али и обострано разумевање да коришћење нових технологија подстиче међусобну сарадњу и развој електронских услуга и посебно олакшава активности у доба пандемије. Исто тако, споразумом је показана одлучност у пружању ефикасних и поузданих услуга за становништво, навела је Матић.

КБЦ "Звездара" прима нове пацијенте од понедељка

КБЦ "Звездара" више није у ковид систему, а нове пацијенте примиће у понедељак од 7 часова ујутро, најавио је за РТС директор те установе Петар Сворцан.

Приоритет ће, каже, имати имати хитна стања, операције, пацијенти са малигним обољењима и они са погоршањем здравственог стања, старији хронични болесници и који су имали заказане термине.

Навео је да је КБЦ "Звездара" за годину збринула близу 7.000 пацијената, а у задњем кругу њих 1.500.

Честитао је Дан медицинских сестара и техничара, а пацијентима је поручио да вакцинација нема алтернативу.

Изјава Петра Сворцана

У Србији обе дозе вакцине примило више од 1,68 милиона људи

У Србији је досад укупно дато 3.897.314 доза вакцина против коронавируса. Обе дозе вакцине досад је примило 1.687.579 грађана.

Грађанима су на располагању четири вакцине – "Фајзер-Бионтека", "Астра-Зенеке", "спутњик" и кинеског "Синофарма".

У Београду мање од 200 новозаражених, остали испод 50

Од 1.046 нових случајева коронавируса, колико је у последња 24 сата регистровано у Србији, њих 199 је у Београду, док је у свим другим насељеним местима број новозаражених мањи од 50.

У Јагодини је потврђено 45 нових случајева, Крагујевцу 41, Новом Пазару и Смедереву по 39, Новом Саду и Нишу по 36, Чачку и Сремској Митровици по 20.

У Шапцу има 18 новозаражених, Лесковцу 17, Сомбору и Власотинцу по 15.

Остала насељена места мање од 15 лица позитивних на коронавирус.

На респиратору 104 пацијента

У Србији је у последња 24 сата регистровано 1.046 нових случајева коронавируса, од 12.405 тестираних узорака, а преминуло је 17 особа.

У болницама широм земље налазе се 3.492 оболела од ковида, од којих су 104 на респиратору.

Од почетка пандемије у Србији су на коронавирус тестиране 3.964.964 особе, оболело је 703.497 грађана, а преминуло 6.611 пацијената.

Проценат смртности је 0,94.

У Турску од 14. маја уз сертификат о вакцинацији

Грађани Србије и Турске моћи ће да путују између две земље од 14. маја, на основу договора о узајамном признавању сертификата о вакцинацији против коронавируса, који су у телефонском разговору постигли министри спољних послова Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу, саопштено је из Министарства спољних послова.

Грађанима две земље ће бити омогућен улазак на територију друге државе без теста и примене мере карантина уколико имају сертификат о вакцинацији који су издали надлежни органи Србије, односно Турске.

У оквиру договора, који је потврдила и Влада Србије, особе које због старосне доби нису вакцинисане (млађи од 18 година) могу да на територију Србије и Турске уђу без теста и карантина у пратњи чланова породице који имају сертификат о вакцинацији.

Србија и Турска ће, такође, узајамно признавати и сертификате о имунитету које ће издавати надлежни органи онима који су се излечили од ковида 19.

Сличан споразум о путовању грађана са сертификатом о вакцинацији од 30. априла је на снази и између Србије и Мађарске, на основу договора који су постигли шефови дипломатија Никола Селаковић и Петер Сијарто.

Сви грађани Србије од данас могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против коронавируса и резултатима различитих тестирања на ковид 19.

Нова испорука од 120.000 доза вакцине "Астра-Зенеке" против ковида 19 стигла је јутрос у Србију, у оквиру "Ковакс" програма. Авион са вакцинама је на београдски аеродром "Никола Тесла" слетео око осам сати.

Тура од 38.400 доза вакцинае "Астра-Зенеке" допремљена је и на приштински аеродром, саопштено је из канцеларије Уницефа на Косову. 

Клиничко-болнички центар "Звездара" више нема ковид пацијенте и излази из ковид система рада, а почетком следеће недеље у нови режим прећи ће и КБЦ "Др Драгиша Мишовић", изјавио је директор Инфективне клинике КЦС, др Горан Стевановић.

Амерички недељник Њузвик у својој анализи утицаја пандемије коронавируса на Европску унију и међународни поредак наводи Србију као пример државе која је, за разлику од земаља Европске уније, правовремено реаговала, успела да обезбеди довољне количине вакцина и показала солидарност са државама региона.