Читај ми!

Препорука да млади од 16 и 17 година приме вакцину

Тинејџери од 16 и 17 година, који су означени и као "суперпреносиоци" вируса, могу да се вакцинишу на свим вакциналним пунктовима у Србији уз претходну консултацију са својим педијатром, рекао је за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Препорука стручног комитета да се тинејџери вакцинишу донета је 26. априла и прослеђена је свим вакциналним пунктовима у земљи, а цепиво које та популација може да прими је произвођача Фајзер-Бионтек, подсећа Мирсад Ђерлек.

Истиче да је пожељно да имају налаз или потврда педијатра о здравственоим стању, посебно због лекара који раде на вакциналним пунктовима.

"Имамо тинејџере са пропратним болестима, као што је тинејџерски дијабетес, а нажалост има и онколошких пацијената, деце са наслеђеним или урођеним срчаним манама, и због тога морамо имати препоруку педијатра", истиче Ђерлек.

Поручује да је циљ вакцинације тинејџера да се спречи заражавање у тој популацији и подсећа да је било пацијената са 16 и 17 година који су имали тежи облик болести.

Тинејџери могу да се вакцинишу на свим пунктовима у земљи и без претходне пријаве преко портала е-Управе, каже Ђерлек.

На питање колико њих се до сада вакцинисало, Ђерлек каже да га радује чињеница што се све више младих вакцинише.

"У Београду је до сада вакцинисано преко 6.500 студената и тај број ће, надам се, расти", каже Ђерлек, који верује и у њихову мотивисаност, јер, како каже, уколико се млади у довољном броју не одазову вакцинацији, биће превелики ризик организовати окупљања и концерте који би могли да угрозе епидемијску ситуацију.

На срећу свих у Србији, епидемијска ситуација се поправља и уколико се са масовном вакцинацијом настави, очекује се мирније лето, а од јесени и живот пуним плућима, истиче он.

"Да бисмо се сви мало опустили и пружили себи и концерте и летовања, пре тога морамо урадити нешто што је друштвена одговорност, а то је вакцинисати се, заштитити своје здравље и онда ће нам бити потпуно омогућено да се вратимо нормалном животу", закључио је Ђерлек.