Читај ми!

Преминулa 24 пацијента, коронавирусом заражене још 1.304 особе

У Србији су, према последњим подацима, битку са ковидом изгубила још 24 пацијента. Потврђена су 1.304 нова случаја заразе од 9.074 тестирана узорка.

Јовановић: До сада дато 3.620.000 вакцина, нови пунктови у Новом Саду и Београду

У Србији је до сада дато 3.620.000 вакцина, од тога је 2.050.000 првих доза и око 1.570.000 других доза, док је око 1.330.000 грађана имунизовано, наводи за РТС директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Истиче да се наставља вакцинација без заказивања на 220 пунктова у Србији.

"Сутра настављамо са вакцинацијом без заказивања у свих 220 пунктова, колико их има у Србији. Грађани могу слободно да дођу без заказивања и да се вакцинишу са било којом од четири типа вакцине", навео је Јовановић.

Додао је да ће сутра у Новом Саду у тржном центру "Променада" бити отворен нови, 221. по реду пункт, а у четвртак у Београду у тржном центру "Ушће" још један.

"То ће бити пунктови где неће бити заказивања термина, дакле, грађани могу слободно да дођу и приме било коју од четири типа вакцине", поручио је Јовановић.

На питање где ће другу дозу примити неко ко није из Београда, а примио је прву дозу вакцине у тржном центру "Ушће", одговара: 

"Они који буду примили вакцину у тржним центрима, своју другу дозу могу да приме у свом месту где имају пребивалиште", објаснио је Јовановић.

У Расинском округу 26 новоинфицираних, преминула четири пацијента

Према подацима крушевачког Завода за јавно здравље, од јуче је инфекција коронавирусом потврђена код још 26 лица у Расинском округу. Највише новооболелих је из Трстеника 11, Крушевца 8, Варварина 6 и један из Ћићевца, док Александровац и Брус нису пријавили нове случајеве.

Од почетка пандемије коронавирус потврђен је код 20.934 особе у Расинском округу, излеченим се сматрају 18.892, а преминуло је 518 особа.

На инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу на лечењу је 38 пацијената, шесторо више него јуче.

У ковид болници, која збрињава средње тешке и тешке пацијенте из целе Србије, хоспитализовано је 141, од чега је на апаратима за вештачку вентилацију 5 лица. Упркос свим напорима лекара преминуло је четворо пацијената.

На подручју Расинског округа вакцинацијом је до сада обухваћен 31 одсто пунолетних грађана. Прву дозу примило је преко 57.600 становника, а другу дозу више од 46.000.

После три празнична, нерадна дана, јуче је настављена имунизација.

Од 1.083 грађанина у Расинском округу који су вакцинисани, 774 су то учинила у Крушевцу, који са 35 одсто пунолетних особа, која су од почетка масовне имунизације примила прву дозу вакцине, бележи најбољи одзив.

Према речима др Марине Костић, директорке Дома здравља у Крушевцу степен вакцинације се одразио и на пад броја прегледа у ковид амбуланти.

"Углавном је у задњој недељи било између 30 и 50 првих прегледа. Других прегледа је било између 50 и 70. Мањи број упућивања на инфективно одељење што значи да су све то лакше клиничке слике и стварно то нас радује. Само још мало да видимо кад прође овај празник да ли ће се та епидемијска ситуација задржати", рекла је за РТС др Марина Костић.

Масовна вакцинација од 8 до 20 часова у Крушевцу ће се од сутра обављати на девет пунктова, у Хали спортова, Бивољу и Паруновцу, а кинеском вакцином и у 25 амбуланти на сеоском подручју.

Група грађана Северне Македоније добила другу дозу вакцине у Врању

У Спортској хали у Врању, данас су држављани Северне Македоније примили другу дозу вакцине.

Појединачно и организовано пристизали су од раних јутарњих сати да се вакцинишу, здравствени, медијски и други радници и пензионери из Северне Македоније. На списку за другу дозу данас је било 200 људи.

"Вакцина добро дође не само нама естрадним уметницима, већ и свима другима да некако вратимо животни ток и почнемо да живимо нормално", наводи Ђина Попос Ђоксе, естрадни уметник из Скопља.

У знак захвалности Србији, Граду Врању, здравственим радницима, донели су пригодне поклоне, поставили билборде, отпевали песму уз прописане мере безбедности.

"Свима онима који су нам помогли да реализујемо ову акцију, спремили као мало изненађење, пре свега беџеве где се захваљујемо на оба језика, српском и македонском, као и мајице", каже Наташа Станчић из Српског културног центра "Спона" у Скопљу.

Држављани Северне Македоније су три пута до сада, организовано вакцинисани у Врању.

"Због тога смо јако поносни. Имамо две групе Македонаца који су вакцинисани 28. и 29. априла и ту групу очекујемо негде после 20. маја", указује др Љиљана Антић, директор ЗЦ у Врању.

"Што већи број и Македонаца добити прилику да се вакцинише и самим тим наставити будућу сарадњу и на пољу економије и на пољу туризма и у осталим делатностима", додаје Зорица Јовић, заменица градоначелника Врања.

У Спортској хали истовремено су вакцинисани и Врањанци, од почетка имунизације вакцинисано је 47,33 одсто одраслог становништва.

Извештај Данијеле Манић Стојилковић

На респиратору 138 пацијената

Према најновијим подацима, у Србији су потврђена 1.304 позитивна узорка на коронавирус, од тестирана 9.074.

Битку са ковидом изгубила су још 24 пацијента, укупно 6.456 од почетка епидемије.

На болничком лечењу је 4.429 пацијената, од којих је 138 на респиратору.

Епидемијска ситуација се побољшава. Лекари упозоравају да само комбинација вакцинације и заштите може да заустави епидемију.

Министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је ситуација  последњих недеља повољнија захваљујући вакцинацији.

Она је за Танјуг рекла да да протекли празници и окупљања носе већи ризик од ширења заразе, али да се ипак нада да се за две недеље неће видети значајније промене изазване опуштањем током празничних дана. 

Војномедицинска академија од почетка епидемије коронавируса збрињава нековид пацијенте, али су запослени у тој установи ангажовани и у војним ковид болницама у Арени и на Карабурми.

Начелник ВМА, пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, апеловао је на све да се вакцинишу, јер не постоји ниједан разлог да то не учине, као и да ће тиме поштедети здравствене раднике. 

У привременој болници у Арени налази се 146 пацијената, док се у Војној болници на Карабурми лечи 90 пацијената.

Додао је да је, у поређењу са претходним периодом, уочен добар пад броја заражених у ковид систему, када је у питању болница у Арени. 

У Тржном центру "Ушће" током празника је припремљен нови пункт за вакцинацију, који ће почети с радом у четвртак, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

"У четвртак ујутру, када почне вакцинација, спремамо велико изненађење о коме ће Београд да прича", написао је Весић на Фејсбуку.

Истакао је и да је у Београду, са јучерашњим даном, вакцинисан сваки трећи суграђанин.