Читај ми!

Вархељи у посети Институту "Батут": Борба против ковида не може да чека

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи стигао је у посету Србији и заједно је са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић обишао Институт "Др Милан Јовановић Батут".

Комесар Вархељи, који је у Србију дошао поводом донације ЕУ од 1.170 доза вакцине компаније "Фајзер", навео је да борба против ковида не може да чека и да је због тога важно сада донети вакцине региону.

"Почињем од Србије, најуспешније земље у региону у кампањи вакцинације. Јасно је да подржавамо овај регион током пандемије коронавируса. На почетку првог таласа прошле године послали смо финансијску подршку", истакао је Вархељи.

Навео је да су тада послати и фрижидери, амбулантна кола и друге ствари, као и да се много тога догодило од прошле године, али да смо сада сви усредсређени на једну ствар – када ћемо моћи да се вакцинишемо.

"Желимо да помогнемо региону да се обезбеди и да створи потребну отпорност против пандемије. Због тога сам срећан што ће за тако кратко време, за две недеље, започети испорука 651.000 доза вакцина региону", навео је Оливер Вархељи.

"Време је да ЕУ захвали Србији" 

Вархељи је рекао да је време да ЕУ захвали Србији, не само на томе што је организовала успешну кампању за вакцинацију већ и зато што није заборавила регион којем је доставила 100.000 доза.

"Сада је на нама да се одужимо и вратимо део вакцина. Сигуран сам да такав гест Београда цени не само регион и већ и читав европски континент", рекао је Вархеји.

Оцењујући да борба против пандемије сада изгледа лакша, Вархељи је нагласио да нема места опуштању и упозорио да опасност лежи и у томе што неко може да помисли да је опасност прошла јер су бројке вакцинисаних високе.

"Сви треба да будемо вакцинисани, то је једини начин да ставимо тачку на пандемију која ломи и економију и наше животе", рекао је европски комесар Вархељи.

Јоксимовић: Пристали смо на мање доза како бисмо помогли региону

Јадранка Јоксимовић је захвалила Вархељију на томе што је дошао у Србију да подржи кампању вакцинације и донира значајну помоћ која подразумева 36.000 Фајзер вакцина.

"Изузетно ценимо напоре које је Вархељи лично са својим тимом и делегацијом ЕУ овде у Србији предузео да покрене машинерију ЕУ и да се та машинерија више заинтересује за цео западни Балкан, па и нас у Србији", рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је Србија током разговора о контигенту од 651.000 вакцина из ЕУ тражила да их као највећа земља добије пропорционално највише, али је имала разумевање за мање земље, јер су првенствено намењене здравственим радницима којих је у региону много невакцинисаних.

Због тога су они у великом проблему, рекла је Јоксимовић и нагласила да су вакцине потребније региону, јер су здравствени радници ти који највише трпе и треба да добију највећу подршку.

Јоксимовић је захвалила комесару и на томе што додатно промовише Србију у европским круговима и информише их о томе шта је Србија урадила и за своје грађане и цео регион, али и на томе што је прошле године дозволио пренамену неутрошених средстава из ИПА пројеката за куповину респиратора и медицинске опреме.

Подсетила је да је Србија спемно ушла у процес вакцинације, ослонила се на сопствене снаге и показала солидарност и човечност према региону, што је, како је рекла, најважније и за нас и наше суседе. Додала да је Србија током пандемије и Италији послала осам авиона помоћи.

"Србија је показала хуманост, солидарност, човечност и сарадњу", рекла је Јоксимовић и нагласила да су то праве вредности за које се залаже и ЕУ.

Србији је од 651.000 доза намењених западном Балкану опредељено 36.000 доза вакцине Фајзер, које ће, како је рекла, добити до краја августа.

Захвалила је комесару на позиву који је упутио сваком грађану Србије да се вакцинише.

Вархељи и Јоксимовић су у пратњи директорке "Батута" Верице Јовановић обишли контејнере за пи-си-ар тестирање, који су донација ЕУ.

Институт је добио и брендиране фрижидере за чување вакцина.

У посети "Батуту" су и шеф Мисије ЕУ у Србији Сем Фабрици и шефица мисије Србије при ЕУ Ана Хрустановић.

Вархељи је посетом Србији започео турнеју по Западнoм Балкану, током које ће земљама региона уручити вакцине и са званичницима разговарати о одговору на пандемију коронавируса и подршци ЕУ.