Читај ми!

Др Удовичић: Вакцина безбеднија од ваздуха који дишемо и хране коју једемо

Kао и прошле године за Васкрс медицински радници су и данас на истом месту - у црвеним зонама, а снагу и енергију да и после више од годину дана раде под пуном опремом налазе у жељи да се што пре живот врати у нормалу, рекао је Танјугу командант ВМЦ "Kарабурма" др Иво Удовичић.

Иво Удовичић истиче да у црвеној зони календар не постоји, а сваки дан је исти, 24 сата примају се и отпуштају пацијенти па времена за прославу празника нема, док се пандемија не оконча.

"Велику енергију и снагу црпимо из сваког нашег пацијента који изађе одавде на својим ногама, из њихове среће и среће њихових породица. Имали смо пацијента од 99 година, он је отишао кући, а синоћ смо примили пацијента од 100 година и ми се надамо да ће он отићи кући, нама је то највећа срећа", каже др Удовичић.

До сада је кроз ковид болницу на Kарабурми прошло више од 2.500 пацијената, а већина је успешно завршила лечење и вратила се својим кућама, наглашава Удовичић.

Најављује да тренутни подаци дозвољавају да из ковид система ових дана изађе један KБЦ - Земун или Звездара.

"Бројно стање у Батајници такође је смањено за 50 одсто. Kод нас је сада негде око 90 пацијената на лечењу и ми још држимо висок ниво попуњености, неких 80 до 90 одсто капацитета", објашњава Удовичић.

Слике из Индије које су и после годину дана исте као оне из Италије, Вухана и Шпаније показују да са вирусом ковид 19 нема шале, да је смртоносан и нема намеру да нестане, упозорава др Удовичић.

"Данас када се слави победа живота над смрћу, молим људе да се вакцинишу због нас, који годину и више радимо у скафандерима, за пацијенте, од којих ће нажалост, један део умрети. Нема ништа ефикасније од вакцине, вакцина је, одговорно тврдим безбеднија него ваздух који дишемо и безбеднија од хране коју једемо", апелује командант ВМЦ "Kарабурма".

Удовичић каже да, иако постоји тенденција смањења броја новозаражених, тај број ће и даље бити висок док се довољно људи не вакцинише.

Закључује да су због пандемије велику жртву понели и нон ковид пацијенти и да је циљ да се из овога што пре изађе, како би се болнице вратиле својој намени и лечењу тих пацијената.