Читај ми!

Борбу са ковидом изгубилe 23 особе, коронавирусом заражено још 989

У Србији су, према последњим подацима, битку са ковидом изгубила 23 пацијента. Потврђено је 989 нових случајева заразе од 6.320 тестираних узорака. На болничком лечењу налази се 4.549 оболелих, од којих је на респиратору 153.

Ашанин за РТС: Мало боља ситуација у ковид болницама

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да је ситуација боља, али пет везаних дана могу да изазову разне невоље и поручује да морамо бити одговорни, јер се борба наствља.

Подсећа да је у врхунцу епидемије на Батајници у ковид болници било 915 пацијената, а данас има 462 пацијента. 

Ашанин каже да су апсолутни бројеви хоспитализованих и умрлих високи и то нас опомиње да се борба наставља, нема опуштања, нека окупљања и даље превентивне мере, ношење маске и прање руку.

"Бежанијска коса" изашла из ковид режима, пријем хитних стања

Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" од данас више није у ковид режиму, потврђено је Танјугу у тој здравственој установи.

Директорка Марија Здравковић навела је да та болница дежура јутрос од 7.00 и да су имали пријем пацијената са акутним инфарктом, срчаним попуштањем, преломима, повредама, па чак и једног пацијента кога је ујела змија.

У писаној изјави за Танјуг каже и да су од јутрос имали хитне операције.

КБЦ "Бежанијска коса" два пута је била у ковид систему, први пут од 23. јуна до 10. фебруара и поново од 22. марта до данас.

У Чачку хоспитализована 102 пацијента

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 102 пацијента. У респираторном центру смештено је 9 пацијената, 3 пацијента су на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем 5 пацијената и отпуст 5 пацијената.

Било је 2 егзитуса, Г. М. (1950) из Чачка (позитиван) и В. Љ (1962) из Горњег Милановца (позитиван), наводи Радни тимн за праћење ширења коронавируса.

Од 121 узорка из Чачка позитивних је 24, из Горњег Милановца од 18 узорака позитивних је 7, из Лучана од 10 узорака позитивних је 7 и из Ивањице од 32 узорка позитивних је 5. Укупно 43 позитивна од 181 узорка.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било jе 93 прегледа, од чега је 50 првих прегледа.

Највише заражених у Београду - 264

И даље је највише заражених у Београду 264. Док је у осталим градовима значајно мање од сто нових случајева: у Новом Саду 55, у Нишу 39, у Крагујевцу и Шапцу по 31.

Проценат смртности 0,93 одсто.

У Србији је од почетка пандемије регистровано 691.920 случаја заразе. Нажалост до сада је преминуло 6.409‬ особа, што указује да је проценат смртности 0,93. Број тестираних је  3.853.869.

Број заражених испод 1.000

У последња 24 сата битку са ковидом изгубила су 23 пацијента. А број новозаражених је после дуже времена испод хиљаду, односно 989, од 6.320 тестираних узорака.

На респиратору 153 пацијента

На болничком лечењу налази се 4.549 оболелих од коронавируса. У најтежем стању је 153 пацијента и они се налазе на респиратору.

Oпада број новозаражених коронавирусом у Србији, а мање је и пацијената на болничком лечењу што епидемиолошку ситуацију чини стабилнијом.

Један од градова који у односу на претходне дане бележи благи пад броја новозаражених коронавирусом је и Нови Пазар.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару Шефадил Спахић навео је за РТС да је епидемиолошка ситуација у том граду благо побољшана у односу на претходне дане, и да се бележи благи пад броја заражених коронавирусом.

Истакао је да је последња три дана епидемиолошка ситуација мало боља и да сада имају око 20 новооболелих на дневном нивоу, а да охрабрује и смањени број првих прегледа у ковид амбулантама и број хоспитализованих.

"У току данашњег дана после дужег временског периода имамо негде око 99 хоспитализованих у болници у Новом Пазару што је после три месеца двоцифрен број", рекао је Спахић.

Он је навео да је до данашњег дана у Новом Пазару дато 12.128 првих доза вакцине против ковида 19, а да су ревакцинисане 9.384 особе.

Због мањег броја хоспитализованих из ковид система данас је изашла КБЦ "Бежанијска коса".

Директорка те установе Марија Здравковић рекла је за РТС да коронавирус напада све органе и да постоји широка лепеза повезаних пулмолошких поремећаја са продуженим тегобама, као и кардиоваскуларних тегоба са разним аритмијама.

Апелује на све људе да се вакцинишу против коронавируса.

Вакцинација је данас могућа само на позив, а од сутра поново без заказивања.