Читај ми!

Др Јанковић: Беба рођена у УКЦ Ниш стабилно, стање породиље заражене коронавирусом забрињавајуће

Трудница из Зајечара која је у понедељак са потврђеном ковид инфекцијом примљена у нишки Kлинички центар породила се у 35 гестацијској недељи. Било је планирано да се порођај обави царским резом али је у понедељак порођај кренуо природним током и обавили су га анестезиолози у јединици Интензивне неге где је трудница лечена. Беба није позитивна на корону и стабилна је. Стање породиље је забрињавајуће, каже за РТС проф. др Радмило Јанковић, директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију.

Професор Јанковић истиче да је беба, без обзира на ванредне околности рођена витална, са стабилним животним функцијама, тако да се код ње не очекују погоршања.

Према његовим речима стање мајке је забрињавајуће, има обострану упалу плућа, тешки поремећај гасне размене и релативно ниску сатурацију.

"Те вредности ми тренутно одржавамо неинванзивном вентилацијом. Још увек није интубирана, није на механичкој вентилацији. Надамо се да неће бити ни потребно да дође до интезивирања респираторне подршке", истиче професор Јанковић.

Додаје да у истом тренутку када имате људе који се боре за живот последњим атомима снаге, практично се роди један нови живот.

"То је изазвало велико одушевљење, првенствено међу колегама који нису до сада имали прилику да порађају жене али снашли су се прилично добро и врло брзо су стигли акушери", казао је проф. др Радмило Јанковић, директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију у Нишу.