Читај ми!

Од сутра без заказивања и "Синофарм" вакцина

Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић каже за РТС да ће од сутра на свим вакциналним пунктовима широм Србије бити омогућено вакцинисање без заказивања са три вакцине – "Фајзер", "спутњик В" и "Синофарм" вакцином.

Михаило Јовановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је прошле недеље почела вакцинација без заказивања "Фајзеровом" и "спутњик В" вакцином, а да се данас та акција наставља.

Указао је да је више десетина хиљада грађана искористило ту шансу и још један позвао грађане да оду у најближи дом здравља и масовни пункт, јер је на свим пунктовима у Србији омогућена вакцинација без заказивања.

Навео је да је добра вест да ће од сутра бити омогућема вакцинација без заказивања и "Синофарм" вакцином.

"У току дана стиже 500.000 доза 'Синофармових' вакцина, тако да ћемо сутра одмах позвати оне грађане који су заказали преко портала е-Управе, али ћемо сутра слободно пустити вакцинацију и 'Синофарм' вакцином, дакле без заказивања", рекао је Јовановић.

Поручио је да је почев од сутра за три вакцине слободно вакцинисање без заказивања на свим пунктовима у Србији.

Говорећи о томе какви су досадашњи подаци о вакцинацији, Јовановић је рекао да подаци од јутрос показују да је до сада у Србији дато 3.255.000 вакцина, од тога је прва доза 1.945.000, а друга доза негде око 1.310.000 вакцина.

"Број грађана који су имунизовани је негде око 1.200.000. То су они грађани где је прошло три недеље од друге дозе, односно пет недеља од прве дозе када је у питању 'Астра-Зенека'", истакао је Јовановић.

Где је највише, а где најмање вакцинисаних 

Јовановић је навео да очекује да до краја дана буде дата милионита доза вакцине у Београду.

"То је веома значајно за главни град који је мотор и привредног и трговинског развоја и туризма и једноставно зависи од локалне самоуправе до локалне самоуправе какав је одзив на вакцинацију. Сигурно је Београд један од најбољих", додао је Јовановић.

Истакао је да поред београдских општина, које су на врху табеле по броју вакцинисаних, више од 35 одсто пунолетних грађана је вакцинисано у Нишу, Ужицу, Сремској Митровици, Прибоју, Новом Саду, Кладову, Кикинди, Малом Зворнику, Сремским Карловцима, Крагујевцу, Пожаревцу и Књажевцу.

Најмање вакцинисаних, испод 20 одсто, имају Тутин, Нови Пазар, Лајковац, Мионица, Жагубица, Рача, Бујановац, Љиг, Житорађа, Бољевац, Владимирци, Ражањ, Дољевац, Варварин, Мерошина, Крупањ, Сјеница и Осечина.

"Ово је сада позив градоначелницима и председницима општина, локалним самоуправама – сада је на њима, они морају организовати своје суграђане, отићи у свако село и свако насеље, организовати и наставити са масовном имунизацијом", рекао је Јовановић.

Међу имунизованима је, каже Јовановић, 52 одсто жена, а највише грађана је примило "Синофарм" вакцину.

На питање колико је до сада вакцинисано странаца у нашој земљи, Јовановић каже да је до сада негде око 39.000 странаца примило вакцину у нашој земљи.

"Они могу да се пријаве преко портала е-Управе, чак иако немају пријављено боравиште у Србији, али дефинитивно приоритет у овом тренутку су наши држављани, маскимални фокус у вакцинацији су наши грађани. Када будемо завршили вакцинацију наших грађана, ако буде довољно вакцина, размишљаћемо да позовемо и стране држављане", закључио је Јовановић.