Читај ми!

Ђерлек за РТС: Мере вероватно остају исте, још два до три месеца и близу смо циља

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да бројке јесу добре, али поручује грађанима да издрже још мало, да нема места опуштању и да се придржавају мера, које ће вероватно остати исте.

Мирсад Ђерлек истиче да бројке јесу охрабрујуће, али и обавезујуће, па нема места опуштању.

"Желим да поручим грађанима Србије да издржимо још мало. Још два до три месеца и близу смо циља. Треба нам још опреза, епидемијске мере и масовна имунизација", наглашава Ђерлек.

Каже да држава користи неколико модела промоције вакцинације.

"Постигли смо одличне резултате. Посећујемо сваки град, свако село, долазимо до сваког човека и разговарамо. Доста смо опустили грађане и ослободили их беспотребног страха. Ово што бројке падају јесте резултат вакцинације", наводи Ђерлек.

Истиче да, ипак, има и неколико региона у Србији где је број вакцинисаних мали.

"Пре свега Тутун са 6,9 одсто, Нови Пазар са неких 12,5 одсто. Ту су нам и Лајковац, Љиг и Мионица, где сам био са министарком Обрадовић пре два, три дана. Морамо што више разговарати са тим људима јер су пуни дезинформација", каже Ђерлек.

Ускоро два милиона вакцинисаних првом дозом

Ђерлек наводи да је у Београду вакцинисано 5.500 студената, а у Нишу око 1.300.

Каже да млади страхују да корона може да утиче на стерилитет, али да су милиони људи вакцини и да није доказано да делује на репродуктивне органе.

Подсећа да је Светска здравствена организација дала препоруку да се вакцинишу и труднице које спадају у ризичне групе.

"То су труднице које су у поодмаклим годинама, труднице са великом телесном тежином, труднице које болују од шећерне болести и хипертензије. Светско удружење гинеколога и акушера је, такође, дало зелено светло за ризичне групе", истиче Ђерлек.

Каже да ће средином следеће недеље Србија достићи и прећи два милиона пунолетних грађана који су вакцинисани првом дозом.

Ђерлек истиче да ће о мерама одлучивати струка, али да ће вероватно остати исте.