Читај ми!

Борбу са ковидом изгубило 35 пацијената, коронавирусом заражено још 2.719 особа

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 35 пацијената. Потврђено је 2.719 нових случајeва заразе од тестиранa 14.544 узорка. На респиратору је 219 пацијената.

Тим из Швајцарске који води српски научник прави нову вакцину

Тим научника компаније "Свис рокетс" из Базела, предвођен Владимиром Цмиљановићем из Србије, ради на изради "ракетне вакцине" против коронавируса, а Цмиљановић каже да је реч о вакцини која може да реагује на све мутације и да је план да Србија и Швајцарска прве добију ту вакцину.

Цмиљановић је за ТВ Прва објаснио да се ракетна вакцина односи на вакцину друге генерације и поручио да се нада да ће бити много боља него што су вакцине прве генерације јер, како каже, вирус мутира и мења.

"Зато је боље да имамо нове технологије у вакцини која користи комплетан вирус корона", рекао je Цмиљановић.

Цмиљановић, који предводи тим научника "Свис рокетс", која развија вакцину уз помоћ владе Швајцарске и града Базела, каже да су и даље у току претклиничке студије ове вакцине и да се паралелно врши њено тестирање на животињама.

"Боримо се да почетком следеће године почнемо да вакцинишемо људе", рекао је Цмиљановић.

Како је навео, тим је добио новац од швајцарске федерације, јер је показао да ова вакцина може да направи тако јак имуни систем који може да реагује на све мутације, а то раде тако што убацују прави вирус.

"Наш циљ је да дамо једанпут вакцину, евентуално другу дозу, то још не знамо и да људи који се вакцинишу буду имуни минимум годину, две", навео је Цмиљановић. План је, како је додао, да Србија и Швајварска буду прве две земље које ће да добију "Свис рокетс" вакцину.

"Дајемо све од себе да то буде што пре, али план је да буде почетком наредне године", поручио је.

Како је објаснио, вирус Сарс-Цов-2 успевају да произведу синтетичком биологијом, а урадили су то тако да вирус не може да се реплицира у телу када се убризга као вакцина.

"Вирус који ми произведемо може да уђе у ћелију, али не може да изађе из ње. Тај улазак у ћелију активира тзв. Т-ћелије убице које у ствари дају имуни одговор на дуже време. Коришћењем свих протеина можемо да повећамо одбрамбени спектар имуног система", рекао је Цмиљановић.

(Танјуг

Дато укупно 3.163.499 доза вакцине

У Србији је укупно дато 3.163.499 доза вакцине, а 1.282.971 грађанин примио је обе дозе цепива.

Највише нoвозаражених у Београду, следе Нови Сад и Ниш

У Београду је, према најновијим подацима, заражено још 617 особа, у Новом Саду 136, а у Нишу 99.

У Новом Пазару је 66 новооболелих, у Панчеву 59, Шапцу 58, Крагујевцу 56, у Чачку 54, а у Ваљеву 53.

У Јагодини и Смедереву је регистрован још по 51 случај заразе коронавирусом, у Лесковцу 48, Зрењанину и Краљеву по 44, а у Суботици 43.

У установама социјалне заштитe заражене 482 особе

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих присуство коронавируса потврђено је код 234 корисника и 248 запослених.

Укупно је излечено 5.676 корисника установа социјалне заштите и 2.783 запослена у тим установама.

У болницама 6.174 особе

Према последњем пресеку коронавирус у Србији однео је још 35 живота. Потврђено је 2.719 нових случајава заразе од тестирана 14.544 узорка.

На болничком лечењу је 6.174 пацијента, на респиратору 219.

 

Министар здравља Златибор Лончар навео је за РТС да опада број оболелих, али да то не значи да треба да се опустимо и поручио да је вакцинација једини начин за излазак из пандемије.

"Да би се овај број смањивао, морамо да наставимо са вакцинацијом и са придржавањем мера, рекао је Лончар и додао да је до сада у Србији дато 3.129.491 доза вакцине против коронавируса, а да је око 1.260.000 грађана ревакцинисано.

Министар је рекао да је процентуално највише вакцинисаних у Београду, а да је најслабији одзив у Тутину, где је имунизовано 6,2 одсто и у Новом Пазару, где је цепиво примило 13,2 одсто пунолетне популације.

"Свуда где постоје услови вакцинисаћемо људе 'Фајзеровом' и 'спутњик' вакцином и без заказивања. Гледаћемо да оспособимо нека подручја да би и викендом грађани могли да се вакцинишу. Учинићемо све да што више људи за што краће време буде вакцинисано, јер то је једини начин да изађемо из овога", објсни је Лончар.

Додаје да је став светске струке да и труднице и дојиље могу да се вакцинишу.

"То је став светске струке јер је вирус почео да мутира. Процена је да тај мутирани сој може да утиче на потомство и децу и да је безбедније да се труднице вакцинишу. Само слушамо ставове струке и тако ћемо наставити и даље", поручио је министар.