Читај ми!

Директорка Батута: Коронавирус не бира жртве, потребан континуитет у вакцинацији

Да бисмо достигли колективни имунитет неопходно је зауставити ширење вируса и имати континуитет у вакцинацији, каже за РТС директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

Мање је првих прегледа у ковид амбулантама, и више отпуста него пријема на болничко лечење, као и новооткривених случајева. Али ковид 19, нажалост, свакодневно показује да не бира своје жртве – бебе, деца, труднице, млади, стари, хронични болесници или потпуно здрави људи.

"Параметри показују да су бројеви у паду, како међу зараженима тако и у болницама. Применом заштитних мера, избегавањем масовних окупљања појединачно доприносимо целокупној епидемиолошкој ситуацији. Смањење личних контаката је једна од главних мера", рекла је гостујући у Јутарњем дневнику директорка Института "Батут" Верица Јовановић. 

Када су у питању нове мутације оне прате повећан број заражених које затим погодују мутацији вируса, а то се затим приказују кроз теже клиничке манифестације.

Пред нама су ускршњи и првомајски празници, и медицински део Кризног штаба анализира све параметре на основу којих даје препоруке за даље деловање.

"Једна од значајних мера је и појачана контрола на граничним прелазима. И даље стоји обавеза за оне који улазе у нашу земљу да се пријаве они који немају пи-си-ар тест и да буду у кућној изолацији 10 дана. И сама контрола те мере је веома значајна", рекла је Јовановићева.

Имамо прилику да годину и више дана пратимо клиничке манифестације ове болести и сви пратимо промене како у вирусу тако и у клиничкој слици. Примарно је да се заустави ширење вируса и да се смањи број заражених. Због тога је битна имунизација.

"Веома смо задовољни досадашњим процесом имунизације, али је битан континуирани рад. Апелујем на све оне који нису били у прилици до сада да се вакцинишу одмах, јер поред себе тако штите и друге који можда не могу да се вакцинишу", рекла је директорка Института "Батут".

Вакцинација је кључна како бисмо достигли колективни имунитет.

"Тежимо да имамо 50 па и 70 одсто вакцинисаних. Ми смо једна од ретких земаља која је успела да обезбеди довољне количине вакцина и да грађанима омогући избор вакцине", нагласила је Јовановићева.