Читај ми!

Ханс Клуге за РТС: Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот

Србија је вакцину прихватила као производ који спасава живот и то је једини начин на који се можемо извући из пандемије, рекао је директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге за РТС. Истакао је да је веома забринут за менталне последице које би пандемија могла да остави, нарочито на младе, као и да је захвалан на прилици да се вакцинише у Београду, али да то није учинио пошто не би било у реду према његовим колегама у Данској.

Ханс Клуге рекао је за РТС да сматра да смо "сада на прекретници, јер су добре вести да имамо много више знања и имамо моћна средства као што је вакцина".

"Морам да прокоментаришем Србију по томе што је глобални лидер у вакцинацији. Истовремено имамо брзо ширење мутација вируса. Ти људи су, јасно, уморни од ограничења, тако да морамо убрзати вакцинацију, док људи и даље морају да воде рачуна о себи и једни о другима и да поштују мере", рекао је Клуге током гостовања у Дневнику РТС-а.

Навео је да је Србија вакцину прихватила као производ који спасава живот и није га гледала геополитички и оценио је да је то једини начин на који се можемо извући из пандемије.

"Солидарност, затим вођење рачуна о старијим људима, о људима који живе у руралним областима, ромској популацији. Србија је боље сарађивала са другим земљама и сарадња ће се појачати, не само у погледу ковида, него и у погледу кардиоваскуларних болести, затим ревитализацији и реформи система здравства", истакао је Клуге.

Додао је да је имао састанак са премијерком Брнабић и да дигитализација заузима важно место, као и да је искоришћена ова криза да се ради на развоју здравијег друштва са много иновација.

"Земље једне другима морају донирати вакцине" 

Ханс Клуге је истакао да у будућности производни капацитети за вакцине морају да буду повећани и да земље једне другима морају донирати вакцине.

"Нико није безбедан, док сви не буду безбедни. Европска комисија и Европска унија разматрају могућност да се на Балкану поделе вакцине и оно што после тога следи, треба да научимо лекције из ове пандемије", истакао је Клуге.

Навео је да је веома забринут због менталних последица пандемије, посебно на децу.

"Затварање школа није било само образовни проблем, већ и друштвени и психолошки проблем. То је био проблем и за родитеље који су чешће били код куће са децом, као и за старатеље деце. Морамо радити заједно са Министарством здравља, са институцијама на смањивању тог утицаја ковида 19 на ментално здравље, посебно младих", казао је Клуге.

"Вакцине спасавају животе" 

Директор СЗО за Европу је нагласио да вакцине спасавају животе и да треба искористити што имамо неколико вакцина.

"Вакцине делују и против постојећих мутација. Посебно у смислу што смањују смртност, хоспитализацију и тешке случајеве болести, али морамо развити истраживање и сваког дана све више учимо", истакао је Клуге.

На питање да ли се он вакцинисао, Ханс Клуге је рекао да живи у Данској, у којој постоји распоред вакцинације и да је његов ред за имунизацију у мају.

"Одмах ћу се вакцинисати. Не желим да прескачем ред, јер сам регионални директор. Верујем у равноправност", нагласио је Клуге.

Нагласио је да је захвалан на прилици да се вакцинише у Београду, али сматра да то не би било коректно према његовим колегама у Данској.