Читај ми!

Директор СЗО Клуге: Процес вакцинације у Србији импресиван

Министар здравља Златибор Лончар састао се са директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, са којим је разговарао о томе шта је Србија урадила на плану борбе против вируса короне током протеклих годину дана. Клуге је обишао вакцинациони пункт на београдском Сајму и том приликом оценио да је процес вакцинације у Србији импресиван.

Клуге је после састанка, током заједничких изјава за медије, похвалио Министарство здравља, Владу Србије и цело руководство наше земље за све предузете мере против коронавируса.

У том смислу, казао је да су врло брзо изграђене две нове болнице специјално за ковид пацијенте, да се гради и трећа и истакао да је, захваљујући томе, у Србији одржана релативно ниска стопа смртности.

Клуге је истакао да је Влада врло брзо мобилисала бројне људске ресурсе и распоредила их током пандемије и захвалио се здравственим и социјалним радницима на храбрости коју су показали.

Истакао је да је од почетка Србија схватила вакцину као нешто што спасава животе људи, а не као геополитичко питање, и на томе је честитао нашој земљи и онима који су такве одлуке донели.

Функционер СЗО је рекао да се радује што ће имати прилику да посматра процес рада на једном пункту за вакцинацију.

"Од самог почетка пандемије спас је у солидарности и на нивоу земље, али и на ширем нивоу. Никога не смемо запоставити", казао је Клуге и изразио захвалност Лончару што је наша земља донирала вакцине земљама у окружењу.

Клуге каже и да СЗО интензивно сарађује са кинеским и руским властима на одобрењу њихових вакцина на европском нивоу.

"Да бисмо изашли из пандемије, морамо што пре завршити процес вакцинације, повећати процес производње вакцина, али и појачати солидарност", истакао је Клуге и изразио у исто време забринутост због тога што се у европској регији шире нови сојеви.

Истиче да вакцине делују и на те нове сојеве вируса, али да је потребно убрзати вакцинацију.

"Вакцине спасавају животе, али биће потребно време да се сви у нашим заједницама вакцинишу", казао је Клуге и уз разумевање људи да су уморни од ограничења и рестрикција, позвао све који славе предстојећи Бајрам и Васкр да то прославе на безбедан начин.

Захвалио је Лончару што је пристао да буде покровитељ Плана за здравље за Западни Балкан и навео да је као регионални директор поставио наш регион као свој приоритет. У том смислу, Клуге се нада да ће, ако ковид 19 то дозволи, крајем године у Београду бити у могућности да организују састанак министара из региона на којем би био договрен план до 2030.

Приоритет број 1: имунизација

Министар Лончар је казао да су на састанку разговарали и о плану развоја до 2030. године и навео да су многе ствари морали да одложе због пандемије коронавируса.

Лончар је истакао да су се сагласили да је тренутно приоритет број 1 имунизација.

"Србија се обавезала да ће све своје ресурсе ставити на располагање СЗО и помоћи да се то уради у целој Европи", казао је Лончар и додао да ће дати допринос када је реч о менталном здрављу нарушеном због дужине трајања пандемије и у помоћи људима који се суочавају с тим.

"Договорили смо се за три фазе које ћемо радити у најскорије време, у јуну ћемо се у Атини договорити шта и како ћемо радити под покровитељством СЗО", казао је Лончар.

Према његовим речима, данас је разговарано о томе шта ће се радити када прође коронавирус како би се вратили у нормалне токове, као и шта су ствари у које се мора улагати како би надокнадили све што је изгубљено.

Лончар је од Клугеа добио и одговоре на питања докле се стигло са регистрацијом кинеске вакцине и казао је да је на састанку речено да ће бити ускоро, али и да се упоредо ради и на вакцини "спутњик В", која је у предмету гледања и налаза СЗО.

Сложили смо се да за те вакцине нема разлога да гледамо на политику, већ да радимо како је радила Србија до сада, односно да је интерес пре свега здравље и животи грађана, рекао је министар.

Лончар је казао да су разговарали о став СЗО о ковид пасошима и навео да та организација није за ковид пасоше, већ препоручују ковид сертификате и то најбоље дигиталне, где ће бити преглед да ли је неко вакцинисан и у ком статусу, али не да би се правиле препреке, већ због анализе.

Најавио је да ће сутра са Клугеом на Торлаку обићи складиште вакцина које је финансирала СЗО.

Лончар је за Клугеа рекао и да се ради о доказаном пријатељу Србије, који је за Министарство здравља наше земље доступан 24 часа свакога дана, посебно од када се налазимо у пандемији коронавируса.

Брнабић и Клуге о епидемиолошкој ситуацији и имунизацији

Са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу, Хансом Клугеом, о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији разговарала је и председница Владе Ана Брнабић.

Председница владе захвалила је на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи и истакла да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Брнабићева је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Процес имунизације у Србији директор СЗО за Европу Ханс Клуге оценио је као импресиван и навео да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против корона вируса, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Изражавајући забринутост због појаве нових сојева вируса, Клуге је истакао да је неопходно убрзати процес имунизације и показати међусобну солидарност.

Он је похвалио Србију на хуманости коју је показала донирајући вакцине земљама региона и омогућавајући вакцинацију онима који немају довољан број вакцина за своје грађане.

Председница владе истакла је да ће Србија и даље сарађивати са земљама региона и помагати у складу са својим могућностима.

Када је у питању пројекат Мапа пута за здравље на западном Балкану 2021-2025, изнето је и да ће, уколико то епидемиолошки услови дозволе, крајем године у Београду бити одржан регионални састанак, значајан за будуће унапређење сарадње држава региона у области здравствених изазова.

Клуге обишао Београдски сајам 

Клуге је обишао и вакцинациони пункт на Београдском сајму и том приликом оценио да је процес вакцинације у Србији импресиван.

"Имам веома позитиван утисак. Цео свет зна да Србија брзо напредује у вакцинацији, али видети то сопственим очима је импресивно", рекао је Клуге у изјави за Танјуг, а упитан о импресијама након обиласка пункта за вакцинацију.

Он је казао да је могао да се увери да се за 10 минута може проћи читав процес од уласка, попуњавање папира до вакцинације.

Посебно је похвалио систем за пријаву и регистрацију вакцинације е-Управу, рекавши да се ради о значајној иновацији. Објаснио је да му је тај ИТ систем детаљно објашњен и казао да сматра да је одлично постављен.

Клуге је казао да се у ЕУ говори о сертификатима и да је битно да СЗО, као паневропска организација, гледа и примере изван Уније.

Захвалио је посебно лекарима и медицинском особљу, који су хероји ове пандемије. СЗО ће, према његовим речима, наставити да подржава Србију, а Србија, уверен је, подржавати остале земље Западног Балкана.

С процедуром на пункту за вакцинацију на Сајму делегацију СЗО упознали су државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски, директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић и координаторка тог пункта др Драгана Милошевић.

Они су му показали сваку тачку коју пролази особа која долази на вакцинацију, а посебно систем е Управе.

Клуге је у разговору са особљем о дигиталном систему рекао да је он импресиван. Такође, он је имао прилику да присуствује давању вакцине.