Читај ми!

Лончар: Још не размишљамо о затварању неке ковид болнице

Болнице у Србији тренутно су више од 80 одсто попуњене, па се још увек не размишља о преласку неке ковид болнице у нонковид режим, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

"Лакше дишемо, имамо више отпуста него пријема, али имамо толики број пацијената да нисмо у стању да било коју ковид болницу затворимо", рекао је Златибор Лончар новинарима након састанка са представницима студентских организација.

Истакао је да ће придржавање мера у борби против епидемије ковида 19, као и довољан број вакцинисаних, растеретити болнице, посебно оне за збрињавање хитних случајева.

"Да одатле пацијенте преместимо у болницу у Батајници или у Крушевцу, а да њих што пре ослободимо да могу да се врате у нонковид режим рада, али само под условом да пада број оболелих", поручио је Лончар.

Он је са студентима у Палати "Србија" разговарао о процесу вакцинације, дилемама које имају, безбедности вакцина...

Плашимо се лошег сценарија у Новом Пазару и околини

Лончар је рекао да је најслабији одзив за вакцинацију против коронавируса је у Тутину, где је вакцинисано свега 4,5 одсто пунолетних грађана.

Навео је да је слаб одзив за имунизацију и у Трговишту, Мерошини и Новом Пазару и упозорио да се у том делу Србије не поштују довољно мере и да су се грађани превише опустили.

"Плашимо се да тамо не дође до неког сценарија који не бисмо желели", рекао је Лончар новинарима након разговора са представницима студентских организација.

Каже да је Нови Пазар и околина тренутно једно од најпроблематичнијих места, јер је ту удео заражених по броју тестираних највећи у Србији.

"То је из више разлога, мислим да се не поштују довољно мере и људи су се превише опустили" рекао је Лончар.