Читај ми!

Пријава за вакцину приликом куповине аранжмана за путовање

Грађани Србије који намеравају да путују могу од данас приликом уговарања аранжмана у свим туриштичким агенцијама да се пријаве за вакцинацију.

Нови начин исказивања интересовања за вакцинацију иницирало је Министарство за туризам, трговину и телекомуникације.

Како је на представљању ове нове услуге у агенцији "Биг Блу" рекла ресорна министарка Татјана Матић, проширивање могућности за пријаву је у духу политике наше државе, премијерке и председника државе који схватају да је вакцинација једини излаз из огромне економске кризе у којој се свет нашао због пандемије.

Она је захвалила Канцеларији за Информационе технологије и електронску управу и туристичким агенцијама које су прихватиле иницијативу министарства.

"У ситуацији у којој смо сада сектор туризма има посебан значај када говоримо не само о путовањима, слободном кретању, него и животу на који су људи навикли, јер када помисле на могућност путовања то за њих представља једну врсту бенефита и сећања на живот какав смо некада водили", рекла је Матићева.

Додала је да је неопходно да се што више људи вакцинише како бисмо могли да се вратимо таквом начину и стилу живота.

"Србија тренутно јесте лидер у Европи али је важно да се тај тренд настави, поготову када смо успели да се договоримо са Грчком у вези са уласком наших грађана у ту земљу", нагласила је министарка.

Према њеним речима вакцинисање је важно без обзира на могућност да се у земље као што су Грчка и Хрватска, где наши људи традиционално воле да путују, уђе са и са пи-си-ар или антигенским тестом, јер је вакцинисање тренутно најсигурнији услов за путовање.

"Ово је начин да што лакши приступ вакцинисању и путовању омогућимо нарочито грађанима који имају заменска путовања односно ваучере, а таквих је 220.000. Нама је од приоритетног значаја да они искористе своје ваучере", рекла је Матићева.

Директор Канцеларије за информационе технологије и е-Управу Михаило Јовановић је навео да је у сарадњи са Министарством туризма и телекомуникација и свим туристичким агенцијама у Србији направљено софтверско решење путем кога грађани у агенцијама могу да се пријаве за вакцинисање.

"Они су то до сада могли да ураде преко портала електронске управе, контакт-центра, вајбер чет бота а од данас и у свим туристичким агенцијама", нагласио је Јовановић.

Комерцијални директор агенције "Биг Блу" Зоран Максимовић је истакао да је ово још један проактиван приступ министарства са циљем да се помогне туристичком сектору који је много претрпео због пандемије.

"Сви верујемо да ћемо у данима који долазе успети да опоравимо нашу туристичку индустрију и да што већи број грађана пошаљемо на њима добро знане и жељене дестинације", рекао је Максимовић.

Додао је да ће и ова најновија иницијатива мотивисати велики број потенцијалних путника да вакцину као тековину савременог света прихвате као могућност за кретање и путовање.