Читај ми!

Крагујевац, беба оболела од ковида прикључена на респиратор

Прва беба у Србији, код које је три сата по рођењу потврђен коронавирус, лечи се на Kлиници за педијатрију Универзитетског клиничког центра у Kрагујевцу. У интензивној је нези и прикључена на респиратор.

Девојчица је пре седам дана рођена у Kраљеву, а код мајке је случајно откривено да је ковид позитивна, јер није имала симптоме када је дошла да се породи.

Беба се налази у јединици интензивне неге и прикључена је на респиратор.

У лечење бебе, чије је стање нестабилно, укључен је тим лекара – пулмолога и педијатара.

Докторка Драгана Савић са Педијатријске клинике УКЦ Крагујевац каже да је урађен антигенски тест који је био позитиван у краљевачком породилишту, то је поновљено и у Крагујевцу, и тест је био позитиван, као и пи-си-ар тест.

"Беба је практично од првог дана у ковид изолацији. У првом дану је била респираторно стабилна, на дифузном кисеонику, од другог дана захтевала је већ веће концентрације кисеоника, а од трећег дана на механичкој вентилацији. И сада је још увек на механичкој вентилацији. Четири дана боримо се са плућном хипертензијом, па ћемо видети", додаје докторка Савић.

У Универзитетском клиничком центру у Kрагујевцу породило се двадесет ковид позитивних жена али ниједна беба није била позитивна.