Читај ми!

Списак мера које су на снази у Србији

Епидемијска ситуација у Србији се полако поправља, све је више вакцинисаних, али су болнице и даље пуне. Зато мере на данашњој седници нису додатно ублажене. Које су мере тренутно на снази у Србији?

На данашњој седници Кризног штаба потврђено је да се ученици виших разреда основних школа и средњошколци враћају у клупе.

Такође, предложено је и да цена пи-си-ар теста за српске и стране држављане буде изједначена, односно да странци уместо 18.000 плаћају 9.000 динара.

Рад угоститеља 

Угоститељи, на основу мера које су раније донете, могу пружати своје услуге у баштама, на отвореном, уз примену свих противепидемијских мера. Њихово радно време је до 22 сата.

Мора се држати дистанца међу гостима, а попуњеност столова је максимално до 50 одсто пуног капацитета. Не сме се изводити музика уживо.

На данашњој седници Кризног штаба разговарало се о отварању унутрашњости угоститељских објеката, али та одлука још није донета и зависиће од даљег развоја епидемијске ситуације.

Угоститељски објекти могу вршити шалтерску продају хране и пића, а достава се може вршити 24 сата дневно.

Тренутно је до понедељка актуелна и мера која се односи и на хотеле, а у којима ресторани и кафеи могу услуживати само и искључиво госте хотела са пријављеним боравком до 21 сат.

Радно време осталих објеката

Продавнице прехрамбене робе, фризерски и козметички салони, теретане, спа-центри могу радити до 22 часа.

Такође и установе културе – биоскопи, позоришта, галерије, библиотеке.

Тржни центри поново раде од ове седмице, после вишенедељног затварања. Њихово радно време је од 6.00 до 22.00.

Угоститељским објектима у склопу тржних центара забрањен је рад, али је њима омогућена шалтерска продаја хране и пића. 

Неограничено могу да раде апотеке, бензинске пумпе, достава хране и ординације и лабораторије из области медицине, стоматологије и ветерине. 

Улазак у Србију

Сви грађани Србије који су потпуно вакцинисани, с потврдом о вакцинацији из Србије, могу да уђу у земљу без пи-си-ар теста и без изолације.

Такође, и странци који су потпуно вакцинисани у Србији могу да уђу у нашу земљу без карантина, пи-си-ар теста и изолације.

Потпуна вакцинација подразумева две дозе "спутњика", две дозе "Фајзера", две дозе "Синофарма" и прву дозу "Астра-Зенеке".

Изолација

Сви који у свом домаћинству имају члана породице који је оболео морају да иду у изолацију до 14 дана.

То не важи за оне за које се зна да су прележали ковид, оне који су се вакцинисали и здравствене раднике.

Свакако, у изолацији морају бити и они који су заражени коронавирусом, а немају симптоме болести.