Читај ми!

Кризни штаб потврдио повратак у школе од понедељка, нема новог попуштања мера

Епидемијска ситуација је боља него пре десет дана, а на данашњој седници Кризног штаба анализира се актуелна ситуација. У Србији је до сада коронавирус потврђен код 654.870‬ људи, а од последица заразе преминула је 5.881 особа. На болничком лечењу се налази 7.341 пацијент, од којих је 259 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Опада број заражених у фирмама

У привреди се побољшава епидемиолошка ситуација тако да је број "ковид одсутних" радника, након двонедељне стагнације, почео да опада.

На основу последњег пресека од 14. априла учешће "ковид одсутних" радника је 3,63 одсто од укупног броја запослених, показала је анкета Привредне коморе Србије која је обухватила 1.186 компанија са укупно 388.795 запослених. Недељу дана раније учешће ковид одсутних радника било је 3,72 одсто.

Највише одсутних радника је и даље у компанијама до 100 запослених, док је у великим компанијама са више од 500 радника ситуација повољнија од просека у привреди.

Највише оболелих је из Ужица, Новог Сада и Ниша, док је најмања зараженост у Сомбору, Пожаревцу и Сремској.

У Мачванском округу 135 позитивних узорака

По броју новооболелих предњачи Шабац - 70, Лозница 33, Богатић 11, Владимирци девет, Мали Зворник 8, Љубовија три, Крупањ 1. Активно оболелих у Округу је 2.033, у Шапцу 989.

У шабачкој ковид амбулатни јуче је прегледано 460 пацијентара, 185 је првих прегледа.

У Мачванском округу до сад је апликовано 106.667 вакцина. Са обе дозе вакцинисано је 42.868 особа, што је 19% популације за вакцинисање.

Са обе дозе вакцинисно је 18.703 људи у Шапцу, што је 21 одсто популације. Само првом дозом вакнисана је 8.491 особа.

Преполовљена закупнина за градске локале за април, мај и јун у Суботици

Градско веће Суботице донело је одлуку да се правним лицима и предузетницима, погођеним противепидемијским мерама, преполови закупнина за градске локале за април, мај и јун.

Власници угоститељских објеката којима је забрањен рад или скраћено радно време због епидемије коронавируса, биће у потпуности ослобођени од плаћања коришћења јавне површине за баште за април и мај, под условом да поднесу захтев и то им одобри Секретаријат локалне пореске администрације.

Локална самоуправа је такође одобрила 50 процената попуста на закуп башти за период од јуна до августа, за шта предузетници такође треба да поднесу захтев граду.

Градско веће је правним лицима и предузетницима погођеним противепидемијским мерама, одобрило умањење накнаде за заштиту животне средине и комуналне таксе за истицаје фирме на пословном простору за 50 процената, од априла до јуна ове године.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић рекао је да је вредност градске помоћи привредницима погођеним противепидемијским мерама око 10 милиона динара месечно.

У Србију стижу и прве вакцине из програма ЕУ

Србија би почетком маја требало да добије прве испоруке вакцина преко програма донација који финансира ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Поводом координације испорука вакцина из ЕУ за земље Западног Балкана, одржан је и видео-састанак европског комесара за проширење Оливера Вархељија и министара земља Западног Балкна.

"Са министрима спољних послова и министрима за задуженим за европске интеграције разговарао сам о последњим корацима који треба да осигурају испоруке вакцина против ковида 19 региону како би се помогла вакцинација медицинских радника и најугроженијих група", објавио је Врахељи на Твитеру.

Из ЕУ наглашавају да настављају своју подршку партнерима на Западном Балкану.

Вакцине из ЕУ, чија би прва испорука требало да буде почетком маја, биће финасирање у потуности из фондова ЕУ, за шта је издвојено 70 милиона евра бесповратих средства.

Истовремено, ЕУ је један од највећих донатора и међународног инструмента за набавку вакцина Ковакс, преко кога је у Србију већ стигло 56.700 доза вакцине Астара-Зенеке, наводи се у Бриселу.

Шесторо преминулих у Чачку

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 143 пацијента. У респираторном центру смештено је 17 пацијената, два пацијента су на респиратору.

У протекла 24 часа  примљено је 16, а оптпуштено 11 пацијената.

На жалост, било је 6 смртник случајева, Ћ. Р. (1937) из Чачка (позитивна), В. М. (1941) из Чачка (позитиван), Ђ. П. (1954) из Лучана (позитиван), С. Р. (1950) из Лучана (позитиван), К. Р.(1940) из Чачка (негативан) и П. М. (1959) из Чачка (негативан).

Од 246 узорака из Чачка позитивних је 57, из Горњег Милановца од 48 узорака позитивних је 17, из Лучана од 22 узорка позитивних је 7 и из Ивањице од 64 узорка позитивних је 11. Укупно 92 позитивна од 380 узорака у Моравичком округу.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било jе 156 прегледа, од чега 70 првих прегледа.

Град Београд организовао вакцинацију глувих и наглувих особа

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је Дом здравља "Врачар", у коме почењe вакцинација глувих и наглувих особа.

Нагласила је да је Град Београд омогућио посебне термине за вакцинацију за удружења особа са инвалидитетом. Присутни су и тумачи знаковног језика.

"Данас се вакцинишу 24 особе које на располагању имају спутњик В, Синофармову као и Фајзерову вакцину. Ово није једини термин за вакцинацију, те ће и у току следеће недеље бити организовани термини како за Градску организацију глувих, тако и за друга удружења", рекла је Станисављевићева.

Директор Дома здравља "Врачар" Мирослав Дмитровић изјавио је да су се за сада пријавиле 24 глуве и наглуве особе, а вакцинација ће се спроводити од 9 до 11 часова.

Jeдна особа преминула и 17 новоинфицираних у српским срединама на КиМ

У српским срединама на КиМ преминула још једна особа од последица ковида 19, укупно 136 од избијања епидемије, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици. Преминула особа је из Зубиног Потока.

Регистровано је 17 новоинфицираних особа, међу тестираних 40.

Новооболеле особе су из Косовске Митровице 6, Звечана 2, Лепосавића 7, Ораховца 1 и Пећи 1.

Из изолације су изашле 83 особе, а активно је 614 случајева.

У Врању вакцинисано 41,6 одсто становништва

Према подацима градског штаба за ванредне ситуације, на територији Града Врања првом дозом вакцинисана је 16.331 особа, док је и другу дозу примило 12.796 Врањанаца.

Прву и другу дозу "Синофармове" вакцине примила су 22.564 грађана, "Фајзер" 2.600, "Спутњик В" 3.508, док је прву дозу вакцине "Астра-Зенеке" примило 455 грађана.

Имајући у виду број пунолетних лица, према бирачком списку, у Врању је само првом или са обе дозе, укупно вакцинисано 41,6 одсто становништва.

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље у Врању, од 385 узорака из Пчињског округа, 93 су позитивна на коронавирус.

Од тог броја 35 је из Врања, 9 из Владичиног Хана, 8 из Сурдулице, 1 из Босилеграда, 27 из Бујановца и 13 из Прешева.

Школе раде од понедељка

Предраг Кон: Полако долази до пражњења болница, више отпуста него пријема.

Од 19. априла да почну да раде школе, старији разреди основних и средње.

Као подршка туризму изједначена цена пи-си-ар теста за наше грађане и странце, са 18.000 на 9.000.

Донета одлука за Бегорадски маратон у јуну, да за такмичење могу кренути припреме. 

Нема никаквих промена других мера, остаје као и до сада, то је оно што је данас било на састанку, рекао је Кон.

Конференција за медије Предрага Кона

Ускоро конференција за медије, завршена седница штаба

Завршено је заседање Кризног штаба у Палати "Србија" и оскоро се очекује обраћање медијима.

Седница Кризног штаба

Почиње седница Кризног штаба. Епидемијска ситуација у Србији је боља, број заражених је у постепеном паду и зато се очекује да ће Кризни штаб потврдити да ђаци од понедељка могу у школе.

Неизвесно је да ли ће после башта, бити дозвољено и потпуно отварање угоститељских објеката.

Према последњем пресеку, битку са ковидом изгубило је 35 пацијената. Потврђен је још 2.971 случај заразе од 14.565 тестираних узорака.

На болничком лечењу се налази 7.341 пацијент, од којих је 259 на респиратору.

Епидемијска ситуација је боља него пре десет дана, а на данашњој седници Кризног штаба биће анализирана актуелна ситуација.

Начелница Анестезије КБЦ "Др Драгиша Мишовић", Душка Игњатовић, рекла је за РТС да је болница у којој ради практично годину дана била увек пуна, али може се приметити последњих неколико дана да је број отпуштених пацијената нешто већи од оних који су примљени.

Додала је да се сада може рећи да имају празне капацитете и да "Др Драгиша Мишовић" није максимално попуњен.

"У Србији је тренутно 80 посто присутан британски сој вируса. Приметили смо да се клиничке слике драматично брже развијају, за мање дана пацијент дође до респиратора, доста је млађих пацијената", навела је Игњатовићева.

Напомиње да је старосна структура пацијената између 50 и 70 година, више има мушкараца, а и међу умрлима има више мушкараца.

Наставља се и масовна имунизација широм земље. Председник Србије Александар Вучић објавио је да смо прешли три милиона датих доза вакцина у Републици Србији.

Вучић је, приликом обраћања испред Института Торлак, рекао да је више од милион и двеста хиљада људи добило и другу дозу, а више од милион и осамсто хиљада је примило прву дозу. 

"Мислим да је за нас важно да можемо да кажемо да ћемо за 15 дана имати 1,8 милиона ревакцинисаних људи, то је важан резултат и, с друге стране, верујем да ћемо моћи да убрзамо процес чим обезбедимо значајно већу количину вакцине, очекујем до краја априла", рекао је председник. 

Навео је да ће вакцине "спутњик" произведене на Торлаку бити пуштене у употребу између 5. и 10. јуна.