Читај ми!

Мање болесника у болници у Батајници, али има много младих у тешком стању

Благи пад броја оболелих осети се и у Ковид болници у Батајници. Директорка болнице Татјана Аџић Вукичевић је рекла за РТС да је тренутно на лечењу у тој установи 825 болесника (30. марта било их је 915).

Татјана Аџић Вукичевић је, гостујући у Денвнику РТС-а, навела да је у претходном периоду било од 80 до 90 пријема у болницу дневно, а сада је упола мање.

На питање шта је утицало на пад броја оболелих и хоспитализованих, она је истакла две ствари – вакцинацију и поштовање мера.

Додаје да и даље не може да даје било какве оптимистичне изјаве када је реч о коронавирусу и пандемији.

"Иако је масовна вакцинацијa у току, иако се поштују мере, ипак нема места за опуштање јер су у болници иза мене људи са јако тешким клиничким сликама. Има много младих људи без претходних болести који су на апаратима за вештачко дисање", указала је Татјана Аџић Вукичевић.

Истакла је да, према подацима домаћих вирусолога, највише кружи британски сој вируса и да га карактерише велика преносивост, тежа клиничка слика и већа смртност.

Наводи да има назнака да се у популацији појавио и бразилски сој.

Поручила је грађанима да се одазову програму имунизације јер једино тако може да се заустави вирус.

Каже да постоје они који су вакцинисани са обе дозе, и који су смештени у болнице, али напомиње да се они у 99 одсто случајева врате кућама, а да нажалост мали број њих заврши смртно. Међутим, додаје да су такви подаци у свим земљама у свету.

Докторка Аџић Вукичевић је додала да и после вакцинације морају да се поштују мере и да се носе маске у затвореном простору.