Читај ми!

У Ковид болници у Крушевцу на респиратору 33-годишњи пацијент, доктор Цветановић има важну поруку за младе

Директор Ковид болнице у Крушевцу, др Владан Цветановић, каже за РТС да је најмлађи пацијент који је на респиратору већ две недеље у тој здравственој установи 1988. годиште. То може да буде поука и свима који иду на "корона журке" – како су сигурни да можда они неће бити следећи који ће завршити на респиратору, поручује Цветановић.

Владан Цветановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да су бројке новозаражених можда охрабрујуће, али да је и даље велики број пацијената у болницама.

"Бележи се незнатан пад броја пријема у односу на број отпуста, али то је још увек на нивоу статистичке грешке. Притисак на здравствени систем је и даље велики", поручује Цветановић.

Истакао је да је у Ковид болници у Крушевцу тренутно више од 350 пацијената.

"Оно што је карактеристично за нашу болницу – то није ствар само у бројевима него су овде хоспитализовани најтежи пацијенти, најкомплекснији из целог региона из болница из окружења", додаје доктор.

Истиче да константно имају 60-70 пацијената на јединици интензивног лечења, да се мења клиничка слика пацијената и да је то у складу са новим сојевима вируса.

Наглашава да има већ месец дана како се променила и старосна структура пацијената.

"Најмлађи пацијент тренутно код нас на интензивној нези који је на респиратору скоро две недеље је 1988. годиште", каже Цветановић.

Истиче да то може да буде поука и свима који иду на "корона журке".

"Како су они сигурни да можда они неће бити следећи који ће завршити на респиратору? Шта је то што одваја једног од неког другог да ће проћи са лакшом клиничком сликом, а да ће неко завршити на респиратору. То је једна велика лутрија, пре свега за нашу млађу популацију са својим неодговорним понашањем", рекао је Цветановић.

На питање да ли га брине најава ублажавања мера, Цветановић каже да брине.

"Ублажавање мера не значи враћање нормалном животу – далеко смо од тога, али имамо један добар пут – то је вакцинација. Снажан апел нашим грађанима да се вакцинишу, имамо вакцине, оне су довољно безбедне, одобрене од свих регулаторних тела, тако да једини пут ка враћању нормалном животу је вакцинација, а не само попуштање мера", поручио је Цветановић.

Наглашава да је потребна и строга контрола мера, јер "лична одговорност очигледно не постоји".

Указао је да у Ковид болници у Крушевцу имају довољно опреме и свега, али да је медицинско особље већ 14 месеци у ковид систему.

"Они су 14 месеци у ратном стању, то су све једни исти људи – анестезиолози, пулмолози, инфектолози... Четрнаест месеци на граници психофизичке изджљивости, тако да хајде да наставимо са вакцинацијом како бисмо се сви заједно вратили нормалном животу", закључио је Цветановић.