Читај ми!

Ана Брнабић истакла да је опет велико интересовање за вакцине и саопштила две важне вести

Данас је пређена бројка од 30 одсто пунолетних особа у Србији које су вакцинисане, и данас је први дан после дуго времена да има више отпуста него пријема у ковид болницама, рекла је за РТС премијерка Ана Брнабић. Истакла је да су масовни скупови неприхватљиви и да јој је то тужно и несхватљиво.

Ана Брнабић је рекла, гостујући у Дневнику РТС-а да је, након што се председник Вучић вакцинисао, опет кренуло невероватно интересовање за вакцине у Србији.

Истиче да је дан после вакцинације Александра Вучића само за један дан вакцинисано више од 80.000 грађана.

Брнабићева је навела да је данас за њу важан дан јер су се десиле две феноменалне ствари.

Прва је, како је истакла то што је пређен ниво од 30 одсто вакцинисаних (макар првом дозом) који су старији од 18 година.

Као други индикатор је навела да је данас први дан после дуго времена да има више отпуштених из болница него пријема.

"Захваљујући вакцинацији и мерама, види се стабилизација", рекла је премијерка.

Следеће недеље могуће да угоститељи почну да раде у затвореном 

Говорећи о вакцинацији грађана из региона, Ана Брнабић је рекла да та акција није потпуно прекинута и да је јуче упућено 10.000 доза "Астра-Зенека" вакцине као помоћ кантону Сарајево.

"Али сада нам је потпуни фокус на нашим грађанима", рекла је премијерка и додала да они долазе и из дијаспоре и региона.

Ана Брнабић је рекла да ће у понедељак бити отворени тржни центри и да се нада да ће од 19. априла деца поново ићи у школе.

Како је рекла, нада се да ће током недеље бити донета одлука о отварању угоститељских објеката у затвореном простору.

Без подршке за масовне скупове

Ана Брнабић је, коментаришући кршење епидемиолошких мера, рекла да су најстрашнија масовна окупљања. Поменула је данашњи еколошки протест у Београду.

Навела је да је већина људи било без маске и да није било дистанце. Према њеном мишљењу, "најтужније и најлицемерније" је било то што је говорник био председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић и што је рекао да је задовољан бројем окупљених.

Додаје да је он рекао окупљенима да они имају подршку здравствених радника и да је она сигурна да немају.

Подсећа да и даље има више од 8.000 хоспитализованих и више од 3.000 заражених на дан, и наводи да такава окупљања не могу да имају подршку здравствених радника.

Брнабићева је рекла да су на скупу очигледно кршене мере, а указала је да је био присутан и др Зоран Радовановић, уз коментар да јој је то нејасно.

Наводи да они нису ни позвали окупљене да ставе маске.

"Мени је све то било тужно, потпуно несхватљиво, и волела бих да видим медије који све то подржавју, као би извештавали са скупа где је више хиљада људи на којем су др Горан Стевановић и др Предраг Кон", рекла је премијерка.

Додала је: "Жао ми је, али настављамо да се боримо. Немамо шта друго".

О еколошким темама 

Када је реч о захтевима са еколошког скупа, Ана Брнабић је рекла да су то све легитимне и важне теме које је она као председница Владе ставила на листу приоритета и то је представила у експозеу.

Истиче да је то тема која показује да се Србија много променила, да више приоритет нису радна места, да ли ће породице имати будућност, какве ће бити плате и пензије...

"То је феноменална ствар за све нас. Када почнете да се бавите екологијом, то су онда проблеми првог света и то је добар показатељ", истакла је Ана Брнабић.

Међутим, каже да су проблеми постојећи и да се Влада бави тиме.

Каже да јој није јасно како неки покрети нису позвали на скуп пре осам или десет година, када није било постројења за пречишћавање отпадних вода, када није улагано у филтере за термоелектране, када није било гасификације Србије...

Напомиње да је урађено прво постројење за одсумпоравање гасова у ТЕ "Костолац", и да је уложено више од 600 милиона евра у те сврхе.

Истиче да је "Костолац" завршен и да се тренутно ради на оба блока ТЕ "Никола Тесла".

Премијерка је најавила и 27 нових постројења за пречишћавање отпадних вода широм Србије.

Због тога, каже, чуди је тајминг протеста, јер је 18. марта усвојен Закон о климатским променама, а пре два дана завршена је јавна расправа о закону о заштити природе.

"Оно што смо видели не одговара реалности, али сам спремна да чујем конструктивне предлоге", поручила је Брнабићева.