Читај ми!

Ђерлек за РТС: Ако наставимо овако, очекујем одличан резултат до краја јуна

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је јуче вакцинисано скоро 22.000 људи који нису имали заказано. Додаје да морамо да наставимо овим темпом да бисмо изашли из ове тешке ситуације.

Mирсад Ђерлек је, говорећи за РТС, рекао да је прву дозу примило укупно 1.578.800 грађана, а потпуно је вакцинисано, и првом и другом дозом, 1.130.000.

"Желимо да убрзамо имунизацију јер ће имати смисла ако за што краће време имунизујемо што већи број грађана", нагласио је државни секретар додајући да је одличан потез повучен кад је одлучено да се отворе пунктови за грађане који немају заказано.

Јуче је, додаје, вакцинисано скоро 22.000 људи који нису заказали вакцинацију.

"Србија се полако још више буди и свест људи је већ на високом нивоу, схватају да без вакцинације не можемо изаћи из ове ситуације", напомиње Ђерлек.

Додаје да га посебно радује што су млади схватили колико је бруталан и озбиљан британски сој коронавируса.

"Око 8.000 је вакцинисаних само на Београдском универзитету, то се дешава и на осталим. Приметили смо у сеоским срединама да је велики број старијих од 65 вакцинисан. Изузетно је важно да наставимо овим темпом и да чак изненадимо Блумберг који је рекао да ћемо изаћи за пет месеци, да смо спремни да тај период скратимо. Ако наставимо овим темпом, очекујем да до краја јуна можемо постићи одличан резултат који ће нам омогућити мирно лето", нагласио је државни секретар Министарства здравља.

Наводи да се ситуација са имунизацијом поправља у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, али да је далеко од циља.

"У последњих 19 дана имунизовали смо 4.300 људи у Новом Пазару, протекла два месеца 5.000, а Тутин је са 4,5 одсто на зачељу. Ту ћемо морати више да радимо, разговарамо с људима, послаћемо људе од струке, видећемо који је проблем, зашто неће да се вакцинишу и решити недоумице", истакао је Ђерлек.

Када је реч о епидемијској ситуацији, државни секретар Министарства здравља каже да се показује да бројеви полако падају у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду.

"У малим местима очекујемо да за 7 до 10 дана почне да се стабилизује. Забрињава 8.000 људи у болницама, међутим, систем је потпуно спреман да сваком пацијенту обезбеди место ако је индикација за хоспитално лечење и бићемо потпуно спремни да одговоримо изазову. Надам се да у наредних недељу-две дана можемо очекивати стабилизацију овог таласа који је нанео озбиљне проблеме свима у здравственом систему", наводи Ђерлек. 

Зашто је набавка витамина организована по хитном поступку 

Говорећи о помоћи пензионерима у виду минерала и витамина, Ђерлек је рекао да је то "изузетна и квалитетна" акција коју је покренуо председник Републике.

"Емотивно сам погођен као човек јер се последњих дана у новинама пласирају различите врсте прича за које сам мислио да су иза нас. Сваки добар пројекат људи из бивше власти покушавају да дискредитују и нађу замерку, тако је било и са респираторима, ковид болницама, лековима. Одлучили смо се за пензионере јер су најстарија група, витамин Д3 уништава вирус и искрено смо хтели да помогнемо и помоћи ћемо им", рекао је државни секретар.

Циљ је, како каже, да се спаси што више живота људи преко 65 година који су најосетиљивији, а витамин Д3 се користи превентивно, али и за лечење.

"Набавка је хитна јер не можемо да очекујемо да нам падну са неба ти лекови, сваког дана умире доста људи, је л' требало да чекамо да набављамо респираторе, лекове, кисеоник? Нема чекања док је борба, оно што причају да је тендер незаконит су празне и шупље приче", наглашава Ђерлек.

Истакао је да је на тендеру учествовало девет произвођача и да су сви добили посао као конзорцијум јер је, каже, немогуће да неко произведе 25 шлепера робе.

"Звали смо све грађане Србије и немој више да се делимо на Мађаре, ове, оне. Коме сметају добри односи Мађарске и Србије? Од тога можемо имати сви само користи. Очекујем да се деси да председника Републике пљују и замерају му зашто трпи мене као Бошњака из Новог Пазара. Та прича ми није јасна и опасна је и под хитно је треба прекинути. Србија је моја земља и Золтанова земља и осталих који живе у нашој лепој Србији и морамо да је чувамо сви заједно", наглашава државни секретар.

Позвао је грађане да буду компактни и да сачувају солидарност. 

"Победићемо корону, али и оне који покушавају да парчају и деле овај поштени народ Србије", наглашава Ђерлек.