Читај ми!

Ерцеговац: Волео бих да се сви вакцинишемо и дођемо поново у Ургентни центар са превентивном маском

Епидемијска ситуација је врло озбиљна, апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим грађане на разумевање да сачекају са доласком у Ургентни ако нису најхитнији, рекао је за РТС Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра. За три месеца обављено је око 47.000 прегледа, 4.000 пријема, више од 1.100 операција, истакао је Ерцеговац.

У Ургентном центру у Београду се сваки дан прегледа око 800 пацијената. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, доц. др Марко Ерцеговац је рекао да се што се тиче динамике пријема, ништа се није драстично променило последњих месеци - 800 прегледа дневно, око 60 пријема.

"Динамика је постала навика", каже др Ерцерговац.

Указује да би било нереално да нема ковид пацијената међу онима који долазе у Ургентни центар - 30 до 40 пацијената са различитим другим симптомима долази не знајући да имају ковид, где се брзим тестом то верификује, уради се целокупна дијагностика и пацијенти се упућују у ковид болнице, или преко Инфективне клиникеили директно.

"Направили смо тријажу да лекари ургентне медицине направе разграничење, некада се температура не мора јавити као главни симптом, али ту је кашаљ, осећај других системских болести, пратимо сваки симптом и све нас асоцираа на ковид", рекао је Ерцеговац.

Ко последњих недеља највише тражи помоћ

Највећи проблем је код људи који су имали ковид, поготово старија популација, подвлачи Ерцеговац и додаје да после долази до погоршања, јављају се кардиолошки проблеми, хируршки, пулмолошки, има огорман број тромбоза после ковид инфекције, буквало, како истиче, сва патологија.

Ерцеговац додаје да с друге стране сваки дан имају трауме, саобраћајне несреће, има озбиљан број пацијената са вишеструким преломима који леже у интензивнин негама.

Говорећи о броју прегледа и пријема од почетка године, Ерцеговац каже да када поредимо прво тромесечје са 2019. годином, може да се истаћи да је ове године више, 47.000 прегледа за три месеца, преко 4.000 пријема, преко 1.100 операција, што је озбиљан број.

"Године када смо имали навећи број прегледа - обављено је 150.000 годишње, 20.000 више пацијената годишње имамо", рекао је он.

Апел да се грађани вакцинишу 

Епидемијску ситуацију је оценио као врло озбиљну. "Апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим на разумевање грађане да морају да сачекају ако нису најхитнији", истакао је Ерцеговац.

Говорећи о вакцинацији запослених у Ургентом центру, Ерцеговац каже да је око 60 одсто здравственог кадра и немедицинског вакцинисало. "Имамо људе који су преболели инфекцију, око 200 ће се вакцинисати у нарених седам дана", каже он.

Више од годину дана се бормо са вирусом. Са клиничког аспекта можемо да научимо све нове симптоме, и да будемо паметнији, али велики је степен исцрпљености свих људи, ово превише дуго траје, каже Ерцеговац.

"Волео бих да се сви вакцинишемо и дођемо поново у Ургентни центар са превентивном маском", закључио је др Ерцеговац.