Читај ми!

Стевановић: Болнички капацитети на граници попуњености, вакцина да буде обавезна за здравствене раднике

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић рекао је, након састанка директора ковид болница са министаром здравља Златибором Лончаром, да ситуација уопште није лака и да су болнички капацитети за пријем ковид пацијената само за наредна 24 сата. Истакао је да ће покренути иницијативу да вакцина против ковида постане обавезна за здравствене раднике.

Доктор Горан Стевановић је у изјави након сатснак навео да су болничка места на граници попуњености за ковид пацијенте.

"Другим речима, имамо обезбеђена места за 24 сата и нешто више, иза тога морају да се отварају нови капацитети", рекао је Стевановић.

Указао је да се прилив пацијената данима не смањује и да је даље велики прилив пацијената који захтевају озбиљну терапију, хитан пријем и примену великих количина кисеоника, као и да расте број пријема у јединице интензивне неге.

"Све заједно говори у прилог ситуацији која је на граници коју може да издржи здравствени систем", поручио је Стевановић.

Нагласио је да је приметан велики број све млађих пацијената са тежим клиничким сликама.

"И даље један број њих долази након седам, осам или чак десет дана самолечења у кућним условима", нагласио је Стевановић.

Поновио је да су једине мере које дају резултате ношење маски, држање дистанце и вакцинација.

"То је оно што нам је проблем, јер се мере не примењују у довољној количини", додао је доктор.

Нагласио је да су сви руководиоци ковид болница на састанку закључили да треба да се упути апел и покрене иницијатива да вакцина против ковида постане обавезна за здравствене раднике.

"Тиме бисмо прво заштитили саме здравствене раднике, затим бисмо повећали степен заштите самих пацијената и оних који се лече од ковида и оних који не лече од ковида, а дали и један допунски замах даљој вакцинацији становништва", навео је Стевановић.

На питање које болнице ће следеће ући у ковид систем, будући да су скоро попуњени постојећи болнички капацитети, Стевановић каже да се "Селтерс" припрема да уђе у ковид режим.

"Ми смо на граници попуњености капацитета интензивних нега, 'Селтерс' се припрема да уђе у систем ковида најбрже могуће, односно када буде била потреба. То ће најкасније да се деси у петак. Остале болнице, Чачак, Нови Пазар, већ имају припремљене капацитете који су у спремности да се одмах стартују како буде растао број пријема", рекао је Стевановић.

Указао је да свака од регионалних болница има још неко одељење или допунских капацитета који су спремни.

Одговарајући на питање да ли се зна када ће бити седница Кризног штаба, Стевановић каже да их он не заказује и да када буде заказана седница јавност ће бити обавештена.