Читај ми!

Вучић за ФТ: Ако ЕУ ограничи извоз вакцина, угрозиће вакцинацију у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би план Европске уније о ограничавању извоза вакцина против коронавируса могао да угрози програм вакцинације у Србији.

"Како могу то да учине? Сматрам да не желе то, јер би то било невероватно. Сви у Србији били би бесни", рекао је Вучић у интервјуу за британски Фајненшл тајмс.

Угледни британски лист наводи да је Србија прва земља у Европи по употреби кинеске "Синофарм" вакцине и да је набавила стотине хиљада доза руске вакцине "Спутњик В", али и да очекује у априлу нови контигент "Фајзер/Бионтек" вакцине у априлу.

"Већ смо платили за "Фајзерове" вакцине и имамо споразум о траншама. "Фајзер" има транше. Не могу да схватим како могу да помере, када смо платили и који имамо договор о дану испоруке", рекао је Вучић.

Уколико стигну "Фајзерове" вакцине и још милион доза "Синофарма" које се очекују следећег месеца, Вучић предвиђа да ће 2,2 милиона, односно 37 одсто пунолетних становника бити у потпуности вакцинисано у априлу.

"Вакцинисаћу целу нацију", рекао је Вучић.

Међутим, наводи британски лист скептицизам и забринутост против вакцине "Астра Зенека", након њене суспензије овог месеца у неким земљама због безбедносних разлога, довели су до њене слабе употребе у неким земљама, а српски портал за пријаву за вакцинацију омогућава страним држављанима да се пријаве, због чега је хиљаде становника широм Балкана похрлило у Србију да би бесплатно узели вишак доза.

Додаје се да је у петак у Србији почела вакцинација тражилаца азила.

Како се наводи, Вучић је одбацио критике о "вакциналном туризму" наводећи да Србија бесплатно даје вакцине свима.

"Морамо да будемо од помоћи и да подржимо све остале, јер чак и ако смо добри у процесу вакцинације не значи да ћемо бити добро и безбедни ако људи у региону не буду", рекао је Вучић.

Лист наводи да Вучић има снажну контролу држави, да његова СНС има снажну већину у парламенту, а, да влада иако има претензије да постане чланица ЕУ, одржава снажне везе са Русијом и Кином.

Вучић каже да није имао притисак да увезе кинеску вакцину "Синофарм".

"Нисам био слеп, као што би неки људи могли да кажу", рекао је Вучић и додао да се лично обратио кинеском предсднику Си Ђинпингу.

Како би убедио грађане, пише ФТ, Вучић је најавио да ће се лично вакцинисати кинеском вакцином чим стигне нова пошиљка, као и да прати процес у Уједињеним Арапским Емиратима који су организовали један од највећих програма вакцинације на свету.