Читај ми!

Кон: Сада није реално попуштање мера, надам се да ће следеће недеље бити могући разговори о томе

Епидемијска ситуација у Србији је озбиљна, али може да се види да је дошло до успоравања броја нових случаја који се сада одржава на високом нивоу, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да очекује да постојеће мере дају резултат и кроз бројеве новозаражених током следеће недеље.

"Нажалост, имаћемо смртне случајеве, јер они долазе две до три недеље касније. Повећање броја умрлих је, нажалост, очекивано", рекао је Кон.

Поручује да је неопходно одржати постојеће мере, и да се евентуално о неким мерама може расправљати, али да то тренутно није реално.

"Надам се да ће у току следеће недеље бити могуће почети разговоре", указао је Кон.

На питање о наводима премијерке, која се следеће недеље нада попуштању мера, Кон је рекао да је то перспектива, али да је питање када је то реално.

"У ситуацији са оваквим бројевима није реално о томе причати. Надам се да ће следеће недеље бити могуће", рекао је Кон.

Потребно убрзати имунизацију 

Говорећи о процесу вакцинације, Предраг Кон је рекао да паралелно са мерама спречавања контаката мора да се убрза имунизација.

Нагласио је да је број имуних људи у Србији, којима је прошло две недеље од друге дозе, више од 600.000.

Како је рекао, то истиче јер то објашњава зашто је било заражавања после прве дозе, а некад и после друге. Рекао је да ће тога и даље бити, али у малом проценту.

Предраг Кон је поручио да ће се ефекат вакцинације сигурно видети.

"Ово је избор, у овом тренутку, да ли хоћете да се заразите, под знацима наводника јер нико неће, или ћете да се вакцинишете", рекао је епидемиолог.

"Страх од вакцина није рационалан" 

Додаје да са онима који су потпуно против вакцинације не би требало ни разговарати јер су уверени у оно што причају, али каже да је њих један или два одсто.

Међутим, наводи да има велики број неодлучних и заплашених. Поручије да би требало рационализовати страх и објаснити да је страх од болести једна ствар, а од вакцине друга.

"Од вакцине није рационалан, јер је вакцина безбедна, ефикасна и ефективна", рекао је Кон.