Читај ми!

Апел из КБЦ Земун: Помозите себи да бисмо ми помогли вама, читаве породице леже по болницама

Директор Клиничко болничког центра "Земун", професор Драгош Стојановић, каже за РТС да је тренутно у тој здравственој установи на лечењу 307 пацијената, од тога је 55 на интензивним негама, а 24 је интубирано. Истакао је да сада доминира британски сој вируса, који доноси брже напредовање болести и теже клиничке слике, као и да је око 80 одсто пацијената који су 1970. или 1980. годиште, у трећем или четвртом дану развоја клиничке слике, са обостраним упалама плућа. Поручује и да није мали број читавих породица које леже по болницама.

Доктор Драгош Стојановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да се повећава број новозаражених, али и пацијената којима је потребна хоспитализација.

"За помало, али се повећава. Та статистика је у овом тренутку за нас мало лакша с обзиром да су се у последњих неколико дана у ковид систем укључили поново КБЦ 'Звездара' и КБЦ 'Бежанијска коса'. Поред болнице у Батајници која има највећи број пацијената, скоро 900 у овом тренутку, и Арене и КБЦ 'Драгиша Миошовић', ту је и земунска болница", рекао је Стојановић.

Указао је да је синоћ око 21 час у пријемно-тријаном центру КБЦ "Земун" било негде око 100 људи, као и да је то више него претходних дана.

Навео је да у овом тренутку је у КБЦ "Земун" смештено 307 пацијената, од тога 55 на интензивним негама, 24 је интубирано, а 28 је на неком од неинвазивних видова вентилације.

"Ти пацијенти су претећи да могу да пређу са неинвазивних видова вентилације у интубирани статус", нагласио је Стојановић.

"Чак 80 одсто пацијената 1970. или 1980. годиште"

Истакао је да је у јануару око 14 одсто било присутно британског соја вируса, док је у фебруару тај проценат износио 58 одсто, а у марту 84 одсто.

На питање шта је примећено код тих пацијената, Стојановић каже да је код британског соја скоро дупло бржи развој клиничке слике и много су тежи налази.

"Ми управо смо анализирали у последњих 15 дана, негде око 80 одсто пацијената су 1970. или 1980. годиште, у трећем или четвртом дану развоја клиничке слике, са обостраним упалама плућа", рекао је Стојановић.

На питање да ли међу пацијентима има и оних који су вакцинисани, Стојановић каже да имају.

"Пацијенти који дођу после прве или после друге дозе вакцине, па чак и после неког периода који је прошао су са много лакшим клиничким сликама и ми нисмо имали ниједан тако тежак налаз", навео је Стојановић.

"Није мали број читавих породица које леже по болницама" 

Поручио је да већ годину дана апелују да је неопхподно ношење маски, држање дистанце и поштовање мера, као и вакцинација.

"Ја поново молим, помозите себи да бисмо ми могли да помогнемо вама и онима који су са вама. Није мали број читавих породица да леже по болницама", упозорио је Стојановић и додао да у овом тренутку у КБЦ Земун има њих пет.

Навео је да све болнице у овом тренутку имају слободних места.

"Импресивно је да видите на четири групе, како је Министарство здравља поделило и направило распоређивање пацијентана и праћење стања на терену, у сваком тренутку знамо где и у којој болници има слободних места, како се ко укључује, колико има места на интензивним негама и ко може према тежини клиничке слике и ситуацији у којој се налази пацијент да се распореди", објаснио је Стојановић и нагласио да се то на минутном нивоу прати.

На питање који су били највећи изазови за ових годину дана од како су у ковид систему, Стојановић каже да су у августу за 36 сати примили 226 паијената.

"То је био изазов који се тиче бројки, требало је пре тога испразнити болницу, припремити болницу за ковид режим рада и примити тих 226 пацијента", рекао је доктор.

Навео је да су за годину дана у пријемно-тријажном центру КБЦ "Земун" прегледали више од 22.000 пацијената, а на болничко лечење примили њих скоро 8.000.

"Неки здравствени раници не одлазе кућама, већ спавају у болници"

На питање чему их је ова пандемија научила, Стојановић каже много томе.

"Прво да смо усвојили све принципе који су адекватни за лечење, предвиђање стања и напредовање болести нас је научило да је непредвидиво, без обзира колико год се потрудили око сваког пацијента, колико год смо дали лекова, били у праћењу његовог респираторног статуса комликације су непредивидиве", рекао је он.

Навео је много захвалан медицинским радницима и особљу, јер није лако сваког јутра изнети 60 боца за кисеоник и истакао да неки здравствени раници не одлазе кућама, већ спавају у болници.

"Од почетка ковида ми смо одвојили једну реновирану зграду, која је планирана да буде отворена прошле године, међутим стигла нас је корона. Наши здравствени раници када заврше смену у току ноћи, то су углавном сестре и особље, да могу да преспавају ту, имају храну и тушеве да могу да се спреме као у својим кућним условима", навео је Стојановић и додао да се много њих одвојило од породица како их не би заразили.