Читај ми!

Тиодоровић: Седница Кризног штаба ће бити тешка, таква је била и ноћ у ковид систему

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је уочи седнице да морамо да издржимо још ову недељу са постојећим мерама јер је ситуација у болницама тешка.

Бранислав Тиодоровић је, говорећи за Дневник РТС-а уочи седнице Кризног штаба, рекао да сматра да ће данашња седница бити тешка.

"Морамо бити реални, објективно сагледати ситуацију, ноћас је била тешка ноћ, била још компликованија ситуација, пуне су болнице такорећи потпуно, амбуланте су радиле скоро до краја дана и ноћи, имамо повећање броја прегледа, немамо ниједан податак који каже да можемо да ублажимо мере", наглашава епидемиолог.

Очекиван је, каже, био мањи пад број заражених, а било је и повећања.

"Мислим да је разумно издржати до краја ове недеље са овим мерама и покушати да стабилизујемо ситуацију", наводи Тиодоровић.

"Фактор време је одлучујући" 

Истиче да је у анализи на првом месту став клиничара који раде у ковид болницама који, каже, имају ситуацију можда тежу него у децембру.

"Будимо стрпљиви, то је важно, дисциплиновани, верујем да је огроман део стварно спреман, чак верујем и угоститељи, није ситуација да било шта попуштамо јер бисмо довели себе да ситуација да буде још тежа", напомиње члан Кризног штаба. 

Тиодоровић истиче да је фактор време одлучујући и подсећа да је од почетка тражено да мере буду на снази у континуитету бар 14 дана.

"Сваки пресек и попуштање доводило да поремећаја. Ако бисмо до понедљка издржали да будемо озбиљни и да имамо ригорозну контролу, онда бисмо могли да рачунамо да од следеће недеље можда попуштамо мере и да делови угоститеља и тржних центара почне да ради под мерама које су предвиђене", наводи Тиодоровић.

Очекује се удар на границе 

Члан Кризног штаба додао је да се већи удар на границе Србије очекује за католички Ускрс, који је следећег викенда, када се очекује долазак наших држављана који раде у земљама западне Европе.

"Сигурно ће део људи који ради на западу да дође не само да види рођаке већ и да би се вакцинисали јер тамо где живе и раде нема довољно вакцине", наводи Тиодоровић.

Сигурно ће, каже, бити могућности да дође до поновног заражавања, па се на границама нешто мора увести.

"Да ли ће бити антигенски тест на лицу места, наше грађане морамо да пустимо да дођу, код њих ћемо омогућити да буду у самоизолацији али да контролним пи-си-ар тестом могу да се ослободе изолације", навео је епидемиолог.

"Мислим да средњошколци и старији основци остају онлајн" 

Када је реч о узрасту новозаражених, Тиодоровић је рекао да предњачи узраст радно активног становништва од 30 до 55 година.

"Они су најприсутнији у броју оболелих и са тежом клиничком сликом, али највише умиру старије особе изнад 65 година, поготово изнад 75, и то доказује да коморбидитет утиче на фаталан завршетак", наводи епидемиолог.

Указује да је ситуација код деце нешто боља али не и добра.

"Мислим да ће средња и виши основне морати да наставе онлајн, и код млађих се погоршава, апел послодавцима да се дозволи рад од куће где је то могуће да би бар неко од родитеља могао да остане код куће", рекао је Тиодоровић.