Читај ми!

Имунолог Попадић каже да већина људи тапка у мраку због тестова на антитела

Имунизација у Србији односу на друге земље тече одлично, али у односу на потребе - недовољно, и зато треба убрзати темпо, рекао је за РТС имунолог Душан Попадић. Имамо више од 80 одсто људи који могу да буду лако заражени, истакао је Попадић.

У седам градова у Србији – Суботици, Чачку, Краљеву, Новом Саду, Новом Пазару, Нишу и Лесковцу, наставља се имунизација, без пријављивања за све старије од 60 година.

Имамо још један викенд са строжим мерама. Гостујући у Дневнику РТС-а, имунолог Душан Попадић је рекао да ће тренутно затварање имати мали утицај на даље ширење вируса у популацији, али, како истиче, такве су и мере.

"Имунизација у односу на друге земље тече одлично, али у односу на потребе је недовољно. Можда имамо око 500.000 људи којима је од друге дозе прошло три недеље, што се сматра да је довољно да се развије имунитет, то је испод 10 одсто становништва", рекао је Попадић.

Ако ту додамо око 500.000 људи који су били у контакту са вирусом, стижемо до милион, имамо више од 80 одсто људи који могу да буду лако заражени, што је лоше, додао је имунолог Попадић.

Вакцинација би требало да стави тачку на пандемију.

"Још смо далеко од тога, више од 80 одсто људи није заштићено, дошли смо до тога да имамо 20 одсто људи који су можда заштићени, треба убрзати темпо, треба се што пре имунизовати", рекао је Попадић.

Не зна се колико нека особа мора да има антитела 

Говорећи о томе да ли треба проверавати антитела, др Попадић каже да људи треба да верују да када су се вакцинисали другом дозом не треба да проверавају после три недеље, није код свих иста динамика продукције антитела: неки ће проверити антитела за 10 дана, за 25 дана… Ако провере за 10 дана може се испоставити да немају антитела, а можда би се после 12 дана детектовали истим тим тестом.

"Тако да у овом тренутку, већина људи тапка у мраку што се тиче тестова, лабораторијског тестирања, не зна се колико нека особа мора да има антитела и којих тачно да би била заштићена од неке дефинисане дозе вируса", истакао је Попадић.

Онај ко је вакцинисан има више антитела од оног ко је прележао вирус.

Наводи пример Израела, где можемо да пратимо ефекат имунизације – код њих је и број нових случајева и број смртних случајева у паду, половина грађана добила је и другу дозу, али су далеко од онога што се сматра колективним имунитетом. Међутим, резултати се већ виде.

Људи су се опустили и после прве дозе па је дошло до заражавања. 

"Не располажемо прецизним подацима, једини начин да тачно знамо шта се дешава јесте да се укрсте сви подаци", каже Попадић, "из базе података резултате тестирања, базе са е-управе где се региструју они који су вакцинисани и Изис база – онда бисмо могли да знамо када је ко прележао, да ли је био болестан, када је био болестан, каква му је клиничка слика, ако бисмо урадили синтезу података из те три базе." 

Шта је ћелијски имунитет

Попадић каже да не знамо да ли је ћелијски имунитет важнији, додајући да је то скупљи процес и теже га је измерити – то траје недељу дана од момента узимања крви до издавања резултата, то се не ради комерцијално, цена би била преко 30.000.

"Ћелијски имунитет показује број Т-лимфоцита који се умножавају након стимулације антигенима САРС-Ков-2, који продукују важан цитокин – интерферон гама, који је један од најважнијих цитокина којима се мери Те-ха1 имунски одговор, за који верујемо да је најефикаснији у борби против вируса", објаснио је. 

Да ли ћемо морати често да се вакцинишемо

Попадић не сматра да ћемо морати често да се вакцинишемо, и додаје да то није ништа ново, на пример вакцина против тетануса или хепатитиса Б – имамо три дозе вакцине, нулти дан, за месец дана, па за 6 месеци или годину дана.

"Одлично је да се производе вакцине у нашој земљи, на тај начин се обезбеђује већа сигурност становништва, развој такве технологије је нешто што може да буде само добро за нашу земљу", каже Попадић.

"Превасходно морамо имати на уму да је вакцина намењена не да нам обезбеди путовање него да нас заштити од болести", закључио је Попадић.