Читај ми!

Вучић за РТС: Договорено да са УАЕ и Кином производимо "Синофарм" вакцину

Председник Александар Вучић рекао је за РТС да је у Абу Дабију договорио да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против коронавируса кинеске компаније "Синофарм". Поручио је да анализе указују да је већина људи у Србији заражена британским сојем вируса и апеловао на грађане да се пријаве за вакцинацију. Наглашава да ће бити довољно вакцина за све.

Александар Вучић је, након састанка са принцом престолонаследником Абу Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, рекао да је данас договорено да у оквиру "Торлака" производимо руску вакцину "спутњик В".

"Али ја доносим једну вест која је готово невероватна. Направили смо велики договор вечерас. Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за 'Синофарм' вакцине, коју ћемо градити заједно са Емиратима и Кинезима у Србији и кренућемо у производњу вакцине већ од 15. октобра", навео је председник.

"Имаћемо велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем", објаснио је Вучић.

Поручио је да је толико срећан јер није очекивао да ће овако брзо бити постигнут договор и да може тако брзо да се дела.

"Нећемо имати превише техничких проблема, јер је овде највећи експерт који је радио за Кинезе, а сада је у УАЕ задужен да се то спроведе у дело, човек који је најбољи план вакцинације, али и комплетне борбе против ковида направио, за шта добија сада признања широм света", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је на Србији да пронађе земљу и да ће имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.

"Када имате сада корону јасно је да ће за годину или десет доћи нови вирус", указао је Вучић.

"Већина људи заражена британским сојем вируса, молим грађане да се вакцинишу"

Изразио је забринутост, јер је добио податак провера урађених у Батајници којим вирусом су људи заражени, а која је показала да је огроман број људи, чак већина, заражена новим британским сојем.

Тај сој, како је рекао, повећава смртност и  брже се преноси.

"Зато молим људе да се пазе и чувају, да иду што пре на вакцинацију. Овде имају исто четири вакцине као и код нас - 'АстраЗенека', 'Фајзер', 'Синофарм' и 'спутњик В'. Исто људи могу да изаберу. По томе смо међу најбољим земљама на свету. Њима вакцинација даје резултате. Овде не можете рећи да је вакцинација обавезна, али као да јесте, јер је више од 50 одсто грађана вакцинисано", указао је Вучић.

Поновио је да ће Србија производити "Синофармове" вакцине, да ће их прво паковати, а онда кренути и у производњу комплетне течности у Србији.

"Не знам да ли разумете шта то значи за Србија да производи две вакцине – једну векторску, а једну са умртвљеним вирусом, која је можда најприроднија. То значи у савременим условима здравље људи, а здравље је, поред економије, војске и броја људи један од најважнијих стубова једне земље. Улажемо много и уложићемо много, али то даје Србији огромну снагу. То ће дати региону олакшање и велику снагу", рекао је Вучић.

Вучић је указао да ћемо тиме моћи да помажемо и нашим пријатељима широм света, тако у Африци или на неким другим местима. "Много велику снагу тиме добијамо", нагласио је Вучић.

"Производња вакцине је одлична вест и за економију Србије"

Посетио је да кроз дуално образовање које нам креће на универзитету добијамо још већи број стручњака, а уз сарадњу са Кинезима и УАЕ бићемо у будућности испред свих других у једној од најважнијих сфера живота.

"То говори како комплетна технологија и цела земља иде напред", рекао је председник.

Вучић је пренео да ће Србија бити у стању да производи два или три милиона вакцина месечно, и са оним што ће да ради са "спутњиком" имаће огромну снагу.

"Надам се да никоме таква Србија неће сметати. Желим да верујем да људи то разумеју да је то за здравље целог региона. Србија ће драстично и неупоредиво бити већа у односу на данашњу", рекао је Вучић.

Упитан којом вакцином се вакцинисао шеик, Вучић је рекао да не зна и додао да је слушао доктора Миланка Шеклера из Краљева који је говорио сличне ствари које је чуо у УАЕ.

"Не знам коју вакцину је примио шеик Мухамед, али знам које су примили у његовом окружењу. Одлучивали су између оне која је природна и за коју могу да гарантују да је апсолутно безбедна, а коју могу да приме и деца и труднице, а о томе ће одлука бити донета за три или четири дана", навео је Вичић.

Производња вакцине је, према његовим речима, и одлична вест за економију Србије.

"Ја сам чак устао у једном тренутку на састанку. Имали смо званичан и незванични део. Замолио сам да шетам од узбуђења, јер ја знам шта то за Србију значи и какву то предност Србији даје. Знам шта то значи за нас у годинама које долазе. Ми смо тиме спасили нашу земљу", поручио је Вучић.

Пренео је и да ће УАЕ од 1. априла почети производњу руске вакцине, а на основу личних односа, може, како је рекао, гарантовати да ћемо имати довољно вакцина.

Вучић је апеловао на све грађане да се вакцинишу, а од власти да позива грађане да се сви имунизују, обећавајући да ће бити довољно вакцина за све.

"Видећемо где можемо да направимо најбоље и најексклузивније ризорте"

Вучић је навео да је током посете УАЕ разговарао о бројним темама, пољопривреди, извозу, али и новим улагањима тамошњих инвеститора у Србију.

"Разговарали смо о свим темама, о пољопривреди, како можемо да извозимо више пољопривредне производе, о додатним улагањима, о 'Београду на води' којим се поносим", рекао је Вучић за РТС.

Упитан да ли је било речи о "Етихаду" и "Ер Србији", Вучић је рекао да се разговарало и о тој теми, да ће бити нових састанаке по том питању.

"Читав сет питања смо покренули, разговарало о војно-техничкој сарадњи", додао је Вучић.

На констатацију да се Абу Даби понудио да буде центар за извоз нашег воћа, поврћа, пољопривредних производа у цео залив, Вучић је рекао да је то тачно, али да ми морамо да се потрудимо да боље пакујемо и боље смрзавамо воће и поврће.

"Имамо боље воће него Румуни, али они га боље упакују и бољи су у замрзавању. Да не причам о другим проблемима са сточним фондом, али радимо на томе, поправићемо то и направићемо добар резултат" рекао је Вучић.

Додао је да ће и око "Београда на води" бити добрих вести, јер верује да ће доћи неки од највећих светских брендова.

"То значи да ће Београд да буде толико привлачан за све туристе широм света, да ћемо велики посао моћи да направимо, да ће наши угоститељи брзо надокнадити губитке због короне. Само да победимо корону, да можемо да отворимо и град, земљу, све наше капацитете", рекао је Вучић.

Истакао је да се разговарало о новим улагањима у Србију, као и да ће наредне недеље уследити посета генералниог директора "Мубадале" Халдуна ел Мубарака, како би се разговарало о томе.

"Разговараћемо о томе да на неким другим локацијама, не градским, видимо где можемо да направимо најбоље и најексклузивније ризорте, у потпуној дивљини, а да то могу да користе најбогатији Европљани и сви други, да зарађујемо паре и да обезбедимо људима да живе боље", рекао је Вучић.