Читај ми!

Стевановић: Додатни капацитети у “Мишовићу”, Земуну и на Карабурми

Вакцинација и избегавање контаката су једино битни, рекао је директор Инфективне клинике Горан Стевановић, после састанка министра Златибора Лончара са директорима ковид болница.

Др Горан Стевановић изјавио је да ће, с обзиром на то да је прилив пацијената у болнице велики, бити ангажовани додатни капацитети у ковид болницама – КБЦ "Др Драгиша Мишовић", "Земун" и ВМЦ "Карабурма".

Такође, биће максимално ангажовани и капацитети у ковид болници у Крушевцу, јер је Батајница већ довољно преоптерећена и при крају је пројектованих капацитета, рекао је Стевановић након састанка министра здравља са директорима ковид болница.

Како је рекао, може се очекивати да данас и сутра пацијенти из Београда и других места буду упућивани на лечење у Крушевац.

"Сходно ситуацији наредних дана, доносићемо даље одлуке, шта да радимо и како да прилагодимо систем", рекао је Стевановић.

Он је додао да је циљ свих маневара да се максимално, колико је могуће, очувају тренутни капацитети, односно да се не уводе нове болнице у ковид систем, како би и не-ковид пацијентима имао ко да помогне.

"Радићемо максимално, као и до сада, али да покушамо да сви заједно будемо још одговорнији", рекао је Стевановић и поновио да потпуни имунитет наступа две недеље после друге дозе вакцине.

Одговарајући на питања, Стевановић је рекао да је у децембру, максималан број хоспитализованих био преко 11.000, што је здравствени систем показао да може да изнесе, те да би било могуће примити још пар хиљада изнад тога, али је упозорио да би то значило да сви који нису ковид пацијенти остају без неге.

Стевановић је указао и да један део популације не прихвата да је ковид ту, не придржава се мера, дистанце, маски, вакцинације и покушава да води потпуно нормалан живот, као да се ништа не дешава, док се не разболе.

"Једине две мере које предлаже Кризни штаб и које су важне су вакцинација и прекид свих контаката, ако нису есенцијални. То можемо сами, ако има добре воље, за то нам нису потребне мере", поручио је Стевановић.