Читај ми!

Упозорење др Лађевића: У болницама и пацијенти који су примили прву дозу вакцине

Ковид болнице у Београду су скоро попуњене, а повећана потрошња кисеоника потврђује да је повећан и број пацијената с тешком клиничком сликом, упозорио је за РТС проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији. Указао је и да је у ковид болницама сада све више и млађих пацијента.

Небојша Лађевић је гостујући у Београдској хроници истакао да забрињава врло брзо попуњавање ковид болница као и да су у Београду скоро апсолутно пуне. Додао је да је веома велики интензитет рада свих лекара, свих здравствених радника у тим болницама и да их то такође, свакако забрињава.

Навео је да су у зависности од недеље до недеље имали и веома младе пацијенте, а 4. децембра су хоспитализовали у болници у Батајници и пацијента 2003. годиште. Пацијенти су, каже, различитих доби, мада су предоминантни од 55 године па навише.

"Имамо сад више млађих пацијената, генерално имамо иначе више пацијената уопште и онда је и тај проценат младих пропоционално већи. То је свакако порука за све за грађане да свако може да оболи од короне и да се треба пазити", упозорио је Лађевић.

Указао је да повећана потрошња кисеоника свакако говори о томе колико је повећан број пацијената.

"Ако трошите седам тона кисеоника, то значи да имате изузетно много пацијената. Оно што нас забрињава јесте зависност пацијента од кисеоника, што значи да су то све умерено тешке до тешке клиничке слике које се налазе у болници чим морају да користе кисеоник", објаснио је Лађевић.

У ковид болницама и пацијенти с првом дозом вакцине

Навео је и да у болницама има пацијента који су примили прву дозу вакцине јер се очито нису развила још увек антитела. Такође, додао је и да немају пацијенте који су примили другу дозу вакцине.

"Сви пацијенти морају да се пазе и после прве и друге, посебно кинеске вакцине. Тридесетак дана после друге кинеске вакцине би био неки оптимални рок када би сте имали већ доста висок ниво антитела", рекао је Лађевић.

Објаснио је и да су, уколико се неко на време јави у болницу, када дође до скока температуре, малаксалости, на самом почетку болести, и спроведе терапијски протокол, велике шансе да се уопште не заврши у јединици интензивног лечења и на механичком респиратору.

Међутим, како је рекао, ако се у том периоду, због неких других разлога, као што су придружене болести, ипак дође до респиратора, шансе су много веће да се тај пацијент излечи.

"Ту се показало да је око 70, па чак и 80 посто излечења. Међутим уколико смо закаснили са јављањем и пропустили смо тих пет, шест дана који су круцијални у лечењу и тада пацијент заврши на респиратору, тада су шансе свега 20 посто ако је пацијент интубиран да се излечи", нагласио је Лађевић

"Тешко је наћи меру"

Што се тиче најављених пооштравања епидемиолошких мера, Лађевић је истакао да је тешко  наћи меру.

"Мислим да смо сада у једном периоду када смо на прагу да направимо једно решење да се један велики број пацијената вакцинише, да вакцина проделује. Некако смо се довели у ситуацију да смо близу излаза а да смо својим понашањем направили грешку", сматра Лађевић.

Указује да не мора "закључавање" бити апсолутно решавање али апсолутно поштовање прописаних мера мора бити праћено санкционисањем оних који те мере не спроводе.

Други пут је, сматра Лађевић, да се направи прекид у инфекцији и све затворити.

"Мислим да би били паметни да се сви стрпимо као нација још два месеца, да се сви вакцинишу који могу, да се развију антитела и да лето дочекамо у потпуно другим условима. Оваквим одлагањем ми ћемо стићи и до следеће године", поручио је др Небојша Лађевић.