Читај ми!

Корона букти у Параћину и Ћуприји, епидемиолози шаљу драматичне поруке

Ћуприја и, нарочито, Параћин поново постају жаришта коронавируса у Србији. У оба града убрзано се попуњавају болнице, примају се пацијенти са све тежом клиничком сликом и ситуација је веома слична оној у новембру и децембру прошле године, с тим што сада предњаче породичне заразе.

Са педесетак нових случајева дневно Параћин је у овом тренутку у врху српске ковид статистике. И до две трећине пацијената који су први пут прегледани у ковид амбуланти позитивно је на тесту. Ситуација се не смирује, чак је из дана у дан све гора.

"Бројке нам нису за похвалу, тренутно се у ковид одељењу болнице у Параћину налази 57 болесника, од тога је пет на респиратору на неинванзивној вентилацији, јуче је у ковид амбуланти био 121 преглед, 10 пријема, четири отпуста и, нажалост, два преминула пацијента", наводи др Саша Бацић, директор Опште болнице у Параћину.

Лекари из црвене ковид зоне кажу да им сада долазе пацијенти са веома тешком клиничком сликом и да је карактеристична висока температура.

"Велик број пацијената не стигне уопште на лечење на одељењу него истог момента их шаљемо у јединицу интензивне неге, јер имамо драстичан пад кисеоника, тако да многи истог дана и заврше на респиратору", истиче др Снежана Златковћ, начелница Грудног одељења.

У Ћуприји је ванредно заседао општински кризни штаб. Драматична упозорења упутили су директор Болнице и Завода за јавно здравље.

"Стопа инфицираности је изузетно велика, 1.900 инфицираних на 100.000 становника је тренутно ситуација у општини Ћуприја. То је апсолутно алармантно, капацитети болнички су пренапрегнути, пребукирани", упозорава др Горан Радовановић, епидемиолог, директор Завода за јавно здравље у Ћуприји.

Ћупријски лекари кажу да се врло лако може поновити децембарски сценарио када је од ковида у Поморавском региону преминуло готово две стотине грађана.