Читај ми!

Вакцина "Астра-Зенеке" на пунктовима широм Србије, шта треба да знате о њој

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије каже за РТС да су до сада забележене 362 нежељене реакције на вакцине против ковида. Истиче да је вакцина "Астра-Зенеке" проверена и да може да се крене са масовном вакцинацијом.

Павле Зелић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је одлична вест што Србија има четири вакцине на располагању.

Према његовим речима, координисаним тимским радом, у кратко року је издато решење, увозна дозвола и цертификат за вакцину "Астра-Зенеке". Истиче да може да се крене са масовном вакцинацијом.

Све вакцине су, па и ову, контролисали српски стручњаци, наглашава Зелић.

"Батут"је проценио, како истиче, да је оптимално да се друга доза те вакцине прими 12 недеља после прве дозе, јер је то, додаје, оптимално за максималан ефекат.

Вакцина "Астра-Зенеке" чува се на температури од два до осам степени и њен крајни ефекат је да изазове имуни одговор стварањем антитела, и спречи развој тежег облика ковида, додаје Павле Зелић. 

Вакцину могу да приме старији од 18 година, а Зелић додаје да се испитује да ли би могла да се даје и деци.

Према његовим речима, до данас су забележена 362 случаја нежељених реакција на све вакцине.

Од тог броја, највише је на вакцину "Фајзера" - 145, 130 на "Синофармову", 86 на "спутњик В", и једна нежељена реакција за коју се не зна од које је тачно вакцине.

Најчешће су нежељене реакције имале особе од 45. до 64. године, и то чешће жене, наводи Зелић. Додаје да старији ретко имају нежељене реакције што се, каже, уклапа и у светске податке о томе.

"Ово не треба да нас забрине, нежељене реакције су оне које смо очекивали, пролазе кратко, за два до три дана, најчешће је реч о повишеној температури, болу у мишићима, зглобовима, главобољи, мучнинама", додаје Зелић.

За сада, истиче, није било тежих реакција, а три пута су реакције захтевале хоспитализацију.