Читај ми!

Стевановић: Дисциплина у поштовању мера попушта, очекује се пораст броја заражених после празника

Број оболелих од ковида 19 расте, а самим тим и потреба за хоспитализацијом, изјавио је директор Клинике за инфективне болести КЦС Горан Стевановић и најавио да ће током празника бити дуплиране смене у ковид амбулантама јер се очекује повећање прегледа.

Горан  Стевановић је, након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница, изразио забринутост због пораста броја новозаражених, након тренда опадања.

Подсећајући да су из ковид система изашли КБЦ Звездара и КБЦ Бежанијска коса, Стевановић је рекао да нажалост нема могућности да још нека болница пређе у не-ковид, односно редован режим рада. 

"Ми немамо могућност да нове болнице и нове капацитете вратимо у не-ковид систем зато што број оболелих расте последњих дана. Расте потреба за хоспиталним третманом и оно што посебно забрињава јесте то што су сада пацијенти са тежим клиничким сликама", рекао је Стевановић. 

Он је нагласио да је због тога и неизвеснији исход лечења.

"Оно што нас брине су последице на дуже стазе, када говоримо о ковиду то је до недељу дана. Примећено је да један број инфицираних има конекције са слободним активностима, зимовањима, спортским манифестацијама скијања, као и да дисциплина попушта", рекао је директор Клинике за инфективне болести КЦС.

Каже да је сада преломни тренутак да се ситуација стабилизује или да буде још тежа и у том смислу апелује да се сви придржавају мера и дају вакцинацији времена да почне да реагује и заштити становништво како бисмо се сви вратили нормалном животу.

"Знамо да је грађанима доста рестриктивних мера, све ово траје годину дана, али тако је и људима који раде у ковид систему и који се и преко својих могућности труде да помогну свима", навео је др Стевановић.

Указује на то да прва примљена доза вакцине не гарантује заштиту и да је за то потребна и друга доза.

"Молим све грађане који желе да се вакцинишу и који су приступили вакцинацији да запамте оно што сви упорно понављамо - прва примљена доза вакцине не гарантује заштиту", поручио је директор Клинике за инфективне болести КЦС.

Наводећи да постоје пацијенти који су се инфицирали после прве примљене дозе, др Стевановић каже да ту инфекцију није изазвала вакцина, већ да вакцина није имала довољно времена да делује и заштити.

Апеловао је на све који планирају да проведу предстојеће празнике, односно четири дана на некој планини и одмору, да се придржавају мера.

Истиче да за оне који раде у ковид систему нема празника и додаје да су смене дуплиране јер се очекује већи број оболелих.

У том смислу, поново је позвао све да поштују мере и дају времена вакцинацији, јер је потребно време да се постигне жељени ефекат.