Читај ми!

Лончар: Мере се не поштују довољно

Противепидемијске мере се не поштују довољно и подаци то показују, констатовао је министар здравља Златибор Лончар уочи седнице Kризног штаба. Лончар је додао да ће се у петак или суботу знати више детаља о почетку производње руске вакцине "спутњик" на Институту "Торлак".

Лончар је новинарима у Институту "Торлак", где је примио другу дозу вакцине, рекао да ће на седници Штаба бити анализирана тренутна епидемијска ситуација.

"Мислим да се мере не поштују довољно. Свима је јасно ако имамо ове резултате да се мере не поштују", истакао је Лончар.

Он је замолио грађане да се не опуштају јер, како је рекао, треба још времена да се дође у "безбедну зону".

Лончар је посебно апеловао да се грађани не опуштају након примљене прве дозе вакцине, јер нису одмах заштићени.

"У петак или суботу више о производњи руске вакцине"

Министар здравља је навео да ћемо у петак или суботу бити ближи одговору када ће у Институту "Торлак" почети производња руске вакцине против ковида "спутњик V".

Очекује се долазак руског тима у четвртак, 11. фебруара, а Лончар каже да ће их бити више од двадесет, који ће проверити шта све "Торлак" поседује и за колико времена ће моћи да се оспособи.

Лончар је рекао да су процене да би прва фаза, односно део производње вакцине "спутњик" , требало да почне за два до три месеца.

"Под првом фазом подразумевам да дође већином готова супстанца овде, а онда ми да један мањи део одрадимо, да је пакујемо, спремамо за употребу, обележимо и урадимо све контроле које су неопходне", рекао је Лончар новинарима.

Kако је навео, онда би Србија била способна да прави вакцине и за цео регион, истичући да ће се више информација о самом том процесу знати у петак или суботу.

"Радимо на томе да то буде што пре", истакао је Лончар.