Читај ми!

Дарија Кисић Тепавчевић: Нема места опуштању, сваки пети тестирани позитиван на вирус

Иако је више од пола милиона грађана добило прву дозу вакцине против коронавируса, чланица Кризног штаба и министарка за рад, социјалну и борачку заштиту Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да полако градимо колективни имунитет, али да нема опуштања јер нас вирус константно опомиње.

Последњих недеља се због таласа доброг спровеђења вакинације у јавности створило осећање оптимизма. Ипак, Дарија Кисић Тепавчевић упозорава да је вирус још ту, будући да се свакодневно региструје до две хиљаде новозаражених.

"Још немамо довољно јак колективни имунитет да би се спречило епидемијско ширење болести - код сваке пете тестиране особе потврђено је присуство коронавируса", напомиње чланица Кризног штаба и министарка за рад и социјалну заштиту.

Како је указала, број заражених који не показују симптоме је пет до десет пута већи.

"Полако градимо колективни имунитет, али нема опуштања јер нас вирус константно опомиње", додаје др Кисић Тепавчевић.

Она наводи да је до сада око осам хиљада корисника геронтолошких центара вакцинисано, а половина је примила обе дозе. "У некима вакцинација још није почела јер још има заражених међу корисницима и особљем", додала је министарка.

Према њеним речима, већ неколико недеља се у старачким домовима користе антигенски тестове, тако да се, истиче, благовремено региструју и асимптоматски случајеви. 

На питање да ли је било сусрета корисника геронтолошких центара са најближима, чланица Кризног штаба је рекла да их је било, али у строго контролисаним условима.

"Новим законом до тачног броја људи којима је помоћ потребна"

Закон о социјалним картама данас ће се наћи пред посланицима.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да ће се више десетина различитих права (дечја, борачка, особе са инвалидитетом) које су биле у различитима базма података и потпуно неповезане, новим законом објединити, не само унутар ресорног мининстарства већ и свим другим базама – МУП-а, ПИО фонда, Националане службе за запошљавање, Пореске управе, Геодетског завода...

"Све чињенице коју су релевантне да неко оствари своја права наћи ће се на једном месту", наглашава Дарија Кисић Тепавчевић.

Нови закон омогући ће да се дође до тачног броја људи којим је социјална помоћ потребна. "Без регистра немамо тачан број, због грађана који су у различитим базама које нису повезане, па се више пута броје", указује ресорна министарка. Примена закона почеће 1. марта 2022. године. 

"Грађани више неће морати да иду од шалтера до шалтера, све ће моћи да заврше са матичним бројем и инцијалним захтевом на једном месту", каже ресорна министарка.

Навела је да ће регистар социјалне карте обухватити грађане који већ користе социјалну заштиту, они чији су захтеви у процедури као и они који су било када поднели захтев, али су били одбијени.

Како је истакла, расподела социјалне помоћи биће бржа и праведнија и усмерена на оне којима је заиста потребна.

Дарија Кесић Тепавчевић је рекла да се социјална права односе на дечју и породичну, социјалну, борачку и инвалидску зашиту, па неке особе имају право на помоћ по више основа.