Читај ми!

Ђерлек: Интересовање за вакцинацију преко очекивања, отварају се нови пунктови

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је интересовање за вакцинацију преко очекивања и да се тренутно пријавило више од 850.000 људи. Истиче да би до среде број вакцинисаних могао да пређе пола милиона. Најавио је и долазак нових доза вакцине.

Мирсад Ђерлек је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да се данас наставља вакцинација на преко 410 пунктова широм Србије.

"Почиње и ревакцинација и увек размишљамо корак напред. Поред пунктова које ћемо отворити ван здравствених установа, отворићемо пунктове и у здравственим установама – то су и клинички центри, клиничко-болнички центри, здравствени центри, опште болнице. Желимо да појачамо капацитет и радимо на побољшању организације спровођења имунизације", наводи Ђерлек.

Истакао је да је циљ да се вакцинише што већи број људи у што краћем временском периоду.

На питање када ће доћи до отварања тих нових вакциналних пунктова, Ђерлек каже да директори болница већ данас треба да изађу са списковима људи и бројем вакциналних екипа.

"Све здравствене установе морају бити већ данас спремне што се тиче вакциналних пунктова", додао је Ђерлек.

Најавио је да се у Београду отвара нови пункт у "Белекспо центру".

"Ми смо разрадили Сајам, ми ту већ можемо да вакцинишемо преко 10.000 људи. Међутим, желимо да и људима на Новом Београду приближимо место за вакцинацију, 'Белекспо' је спреман, ми ћемо данас само мало о кадровима разговарати и обезбедити кадар. Разговарамо и о Борчи, јер желимо да у свим деловима Београда људима приближимо вакциналне пунктове", наглашава Ђерлек.

"Ускоро прелазимо број од пола милиона вакцинисаних"

Указао је да је интересовање за вакцинацију преко очекивања.

"Тренутно има преко 850.000 људи пријављених, ја очекујем врло брзо ових дана да ћемо прећи милион", рекао је Ђерлек и додао да ћемо можда до среде прећи и пола милиона вакцинисаних.

Истакао је да је најважније да је држава обезбедила вакцине, као и да се данас очекује нова испорука "Фајзерових" вакцина, али и да имамо довољно руске "спутњик В" и кинеске вакцине.

"Од почетка се води рачуна о тој другој дози, ту грешку су направиле многе земље Европе, које нису размишљале па су ишле на квантитет и дале грађанима прву дозу, а оставили их без друге дозе", објаснио је Ђерлек.

Говорећи о томе колико смо фаза испунили од плана имунизације, Ђерлек каже да смо врло близу да завршимо прву фазу.

"Остали су још неки здравствени радници који су преболели ковид и поново су показали хуманост и дали су предност угроженијим групама. Имамо један део у геронтолошким центрима где је била епидемија и тамо нисмо могли да уђемо са вакцином, тако да се враћамо", рекао је Ђерлек.

Објаснио је да се не би губило време прешли смо у другу фазу, па су већ вакцинисани и просветни радници, полиција, војска, државна и локална самоуправа.

"Најважније је да ми имамо и потенцијал у смислу вакцина и добру организацију да наставимо масовну имунизацију", рекао је Ђерлек.

Најављује да ће бити потписани и нови уговори за набавку нових доза вакцина.

"Биће потписани нови уговори, али ипак се ми ослањамо на та пријатељства и оно што је фантастично и одлична спољна политика када су вакцине у питању, државни врх никада није ишао само у једном правцу, већ у више праваца. Пријатељи показују да добијамо са разних страна и ми смо једина земља која има три вакцине од три најмоћније земље света", навео је Ђерлек.

"Не треба ширити панику, али нема места за опуштање"

Када је реч о епидемијској ситуацији, Ђерлек каже да не треба ширити панику, али да су бројеви које смо имали и новембру и децембру екстремни и застрашујући и нису репер да кажемо да је сада одлична ситуација.

"И даље је 4.000 људи у болницама, 140 пацијената на респиратору – то су озбиљни бројеви који не дозвољавају да се опуштамо. Здравствени систем је у овом тренутку и даље веома оптерећен, јер имамо ковид пацијенте о којима морамо бринути врло озбиљно, с друге стране имамо нековид пацијенте који су трпели ову ковид ситуацију", рекао је Ђерлек.

Нагласио је да се ове недеље очекује да КБЦ Звездара изађе из ковид система ако се не погорша епидемијска ситуација.

Трећи задатак је имунизација која је, како каже, врло обиман, врло захтеван и озбиљан посао.

"Оно што желим да поручим грађанима: здравствени систем је потпуно спреман да одговори на сва три задатка", закључио је Ђерлек.