Читај ми!

Број заражених опада, али строго поштовање мера је неопходно – данас пауза у вакцинацији

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 393.897 особа, а забележено је 4.000‬ смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Расинском округу 76 новоинфицираних

У Расинском округу ковид 19 потврђен је код још 76 особа. Највише новооболелих је у Крушевцу - 50.

У Општој болници на лечењу је 75 пацијената.

Од почетка епидемије укупно je зараженo 11.568 особа, а излечено је 9.957 пацијената. Преминуло је 288 људи. Током викенда није било масовне вакцинације.

Иначе у округу је вакцинисано до сада 15.636 особа.

Премијерка прецизира: Почетком седмице уговор за додатне количине вакцина

Премијерка Ана Брнабић прецизирала је у изјави за Танјуг да ће почетком наредне недеље бити потписан уговор о набавци додатних количина вакцина против коронавируса.

Србија, иначе, већ има потписан уговор о набавци 6,5 милиона вакцина.

"Са новим, додатним количинама, за које ћемо уговор потписати у понедељак или уторак, то ће укупно бити 11 милиона вакцина", рекла је премијерка, осврнувши се на јутрос најављену набавку нових количина цепива.

Број активних случајева у Војводини - 7.980

Институт за јавно здравље Војводине и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са стабилизацијом тренда оболевања на високим нивоима.

У овом тренутку на територији већине општина и градова ситуација се и даље оцењује као ванредна, осим у општинама Шид, Оџаци, Србобран и Ириг где се оцењује као неповољна.

Током суботе дана у Војводини су регистрована 243 нова случаја. Највећи број је регистрован у Новом Саду, 51.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 7.980.

У саопштњу Института се наводи да се очекује даљи постепен пад броја активних случајева у наредном периоду.

У овом тренутку највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 2.074. У осталим општинама тренутно је мање од 1.000 регистрованих активних случајева и бројеви су све мањи.

 

У Чачку хоспитализована 92 пацијента

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 92 пацијента.

У респираторном центру смештено је девет пацијената, а један пацијент је на респиратору.

У протекла 24 часа примљено је седам пацијената, а један је отпуштен са лечења.

Од 208 узорака из Чачка је 18 позитивних, из Горњег Милановца седам, из Лучана три, и из Ивањице седам.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 60 прегледа, од чега 31 првих.

Дезинфиковани пунктови за вакцинацију у Београду

Предсеник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишли су екипе Завода за биоциде који су дезинфиковали хале 3 и 11 Београдског сајма, и од сутра најавили наставак масовне вакцинације становништва.

Никодијевић је подсетио да су мере Кризног штаба на снази, укључујући и дезинфекцију простора где борави већи број људи. Позвао је грађане да се и даље понашају одговорно јер је потребно извршити додатну вакцинацију, као и ревакцинацију становништва.

"На овом месту је у протекле две седмице прошло више од 50.000 људи, укључујући волонтере и здравствене раднике. Из тог разлога се данас дезинфикују сви објекти где се обавља имунизација становништа", навео је Никодијевић.

Он је истакао да ће од сутра грађани поново моћи да дођу на сва места предвиђена за вакцинацију.

Весић је истакао да ће екипе Завода за биоциде данас обавити дезинфекцију свих домова здравља где се врши  иминузација становништва. Он је прецизирао да је само на Београдском сајму у протекле две недеље вакцинисано скоро 45.000 грађана, и најавио почетак ревакцинације од 8. фебруара.

Директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац Зоран Бекић додао је да посао имунизације становништва тече беспрекорно.

Дезинфекција на Београдском сајму (фото: Беоинфо)

Брнабић: Почетком недеље нови уговор за 11 милиона вакцина

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће почетком недеље бити потписан нови уговор о набавци 11 милиона вакцина.

Брнабић је, за ТВ Пинк, подсетила да Србија има потписан уговор о набавци 6,5 милиона доза вакцина против коронавируса.

"У понедељак или уторак потписаћемо додатни уговор за 11 милиона вакцина", најавила је премијерка.

Танјуг 

Србија и даље друга у Европи по стопи вакцинације

Србија је и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника (65.483), али и по броју вакцинисаних на 100 становника (6,55). Испред Србије је само Велика Британија. Укупан број вакцинисаних у Србији до сада је 445.584. 

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару несигурна и нестабилна

Директор завода за јавно здравље Нови Пазар др Шефадил Спахић каже за РТС да је у Новом Пазару вакцинисано преко 2.000 пацијената, углавном здравствених радника. Јуче је у геронтолошком центру завршена ревакцинација корисника и запослених, њих преко 910.

"Формиран је и мобилни тим који вакцинише све оне који желе да се вакцинишу, а који су непокретне. Епидемиолошка ситуација је несигурна и нестабилна. У последња три месеца имамо просечно по 15 до 20 новоинфицираних. То се одржава и ових дана. Мало смо заборавили да носимо маске", каже за РТС Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље Нови Пазар.

У ковид болници су позитивна четири анестезиолога. Јуче је стигла испомоћ из Краљева.

Добра вест је да је чак 48 младих лекара Опште болнице добило специјализацију. Никада се није догодило да толики број лекара добије специјализацију, па се о томе у болници и Новом Пазару говори као о историјском догађају.

У Новом Пазару је у суботу на лечење примљено девет нових пацијената. Четири пункта су формирана за вакцинацију.

У Србији 4.103 хоспитализована пацијента

У земљи су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 4.103 пацијента хоспитализована, док се 153 особе налазе на респиратору.

Према последњем пресеку, још 17 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.543 особе, од 9.576 тестираних.

Након две недеље вакцинације против коронавируса у Србији, данас је пауза, потврдила је јуче Влада.

Како је речено, дан паузе је уследио како би се обавила дезинфекција свих просторија у којима се одвија вакцинација.

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је добио потврду да ће Србија пре почетка марта обезбедити још милион вакцина против коронавируса.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да се флуктуације очекују, али се региструје тренд пада.

"То су још високи бројеви, између 1.000 и 2.000 имамо сваког дана, ако гледамо у апсолутним бројевима, опомиње нас да је вирус ту, да јесте у опадању, али не смемо да се опуштамо, да морамо да користимо све мере које су показале да јесу ефикасне, ако их се стриктно придржавамо", рекла је Кисић Тепавчевићева.