Читај ми!

Др Бојат: Стално говоримо о некој црвеној зони, али домови здравља су зона где гори ватра

Директор Дома здравља "Нови Сад", доктор Веселин Бојат, каже за РТС да је здравствени систем у Србији много бољи него у другим државама у околини захваљујући савршено организованом систему примарне здравствене заштите, која је доступна свима.

Од средине марта прошле године, амбуланте Дома здравља "Нови Сад" раде 24 сата свих седам дана. Готово 215.000 грађана је прегледано, а више од 100.000 прегледа било је у вези са ковидом 19. Од краја новембра овај дом здравља постао је ковид центар.

Директор Дома здравља "Нови Сад", доктор Веселин Бојат, каже да је у Новом Саду основан један вакцинални пункт у којем тренутно ради 14 тимова.

"У протеклих неколико дана, у Новом Саду је вакцинисано преко 18.000 суграђана и ниједан није имао нежељену реакцију", истиче доктор Бојат.

Каже да у оквиру вакциналног пункта постоје и две ординације са дежурним екипама Хитне помоћи које су спремне да реагују ако затреба и приправним возилима.

"Преко е-Управе се у првом моменту, пре него што је почела вакцинација, пријавило 25.000 суграђана и мислим да ћемо данас или сутра ту бројку и вакцинисати", истиче доктор Бојат.

Подсећа да су тимови Дома здравља пре него што је успостављен вакцинални пункт на Сајму вакцинисали додатних 3.500 људи укључујући здравствене раднике и кориснике домова за старе.

"Не можемо се опуштати"

Доктор Бојат каже да је забележен пад броја ковид пацијената, али да то није пад који дозвољава опуштање и неодговорно понашање.

"Негде се та крива заравњује. Вакцинација ће свакако допринети бољој ситуацији, али не можемо се опуштати", наглашава Бојат.

Истиче да га боли заборављање значаја примарне здравствене заштите и свих људи који у том систему функционишу.

"Стално говоримо о некој црвеној зони. Домови здравља су зона где гори ватра. Сви пацијенти, сви са тегобама у Србији су се прво јављаји у домове здравља. Они су ти који су вршили тријажу и дијагностику и правовремено упућивали на даље лечење", објашњава Бојат.

Апелује да се не заборави колико су се људи из примарне здравствене заштите жртвовали у борби против ковида.

"Систем у Србији је много бољи од других држава у околини управо захваљујући савршено организованом систему примарне здравствене заштите која је доступна свима", сматра Бојат. 

Каже да је у Дому здравља у Новом Саду узето око 60.000 брисева и урађено преко 140.000 лабораторијских анализа.

"Пацијенте смо на више истанце упућивали у један до два процента. Олакшали смо рад институтима и клиникама", истиче доктор Бојат.

"Свако у глави треба да има свој кризни штаб"

Доктор Бојат каже да је поносан на све запослене у Дому здравља који су се одрицали годишњих одмора и остављали болесну децу и своје проблеме код куће.

"За ово време, 223 наша радника су била позитивна на корону. То није мали број, али у односу на 1.600, колико их има укупно, то је у оквиру статистике коју показују и остали здравствени центри", наводи Бојат.

Истиче да ниједног тренутка није престао ни рад са пацијентима оболелим од других болести, па свакога дана буде прегледано између шест и седам хиљада таквих пацијената. 

Доктор Бојат сматра да је сада, поред вакцинације, најважније да свако у глави има свој кризни штаб.

"Морамо се придржавати свега. Моје искуство је да поштовање правила заиста у преко 90 одсто случајева чува од инфекције. Неке мере ћемо морати да примењујемо још дуго и то треба да нам постане навика", каже доктор Веселин Бојат.