Читај ми!

Стевановић: Ситуација мирнија, ускоро вакциналне екипе и у свим болницама

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, др Горан Стевановић, изјавио је да се по броју новооболелих види да је ситуација са коронавирусом нешто мирнија, што омогућава да се озбиљно размишља о смањењу капацитета у ковид болницама.

Горан Стевановић је рекао да се у свим ковид болницама ради на смањивању капацитета и мобилисању места за пацијенте који нису оболели од ковида.

"У најкраћем временском периоду, гледаћемо да из ковид система изађе КБЦ Звездара, да се врати нековид пацијентима. Требаће нам прилично времена, јер су капацитети још попуњени и то неће бити за два, три или четири дана, али је добра вест да смо кренули у том правцу", рекао је Стевановић након састанка директора ковид болница са министром здравља.

Истакао је и да је главни задатак да се, колико је могуће, помогне да се вакцинише општа популација.

Стевановић је најавио да ће ускоро у свим болницама бити формиране екипе за вакцинацију.

"До сада су по питању вакцинације, главни терет организације уз 'Батут', Министарство здравља и институте за јавно здравља, поднели у домовима здравља. Од данас ће кренути и обука колега и екипа из болница, клиничко-болничких центара и за врло кратко време ће у свим болницама бити формиране вакциналне екипе", рекао је Стевановић.

То ће, истакао је, омогућити да се вакцинација брже спроведе и да се искористе вакцине које имамо и које ће тек пристизати.

Такође, Стевановић је рекао и да је упућен захтев свим здравственим установама да пошаљу спискове опреме која је истрошена максималним радом и коришћењем за протеклих годину дана, и која ће бити обновљена.

"Планирана је велика набавка опреме, оне за стандардну дијагностику, рендгена, магнетних резонанци, скенера, али и кревета. То радимо са Светском банком", рекао је Стевановић.

Пелемиш: Без панике око новог соја, кључ превенција и вакцина

Инфектолог и члан Кризног штаба, др Мијомир Пелемиш, изјавио је да не треба стварати панику код грађана због новог британског соја коронавируса, истичући да су и даље кључне ствари за борбу против пандемије – превенција и вакцинација.

"Не треба стварати панику код грађана Србије, већ су довољно успаничени претходних годину дана. Ово за њих не значи ништа, да ли ће бити британски, бразилски, јужноамерички сој, јер до сада наука није доказала ништа, осим бржег ширења", рекао је Пелемиш.

Истакао је да се ништа суштински не мења, јер су строге мере превенције и даље на снази и оне се морају поштовати.

Једини начин да зауставимо пандемију је вакцина, тако да решење постоји – строго поштовање мера превенције и вакцинација.

"Различити сојеви су интересантни за науку, оставимо то научницима. Када буду доказали да је нешто значајно за нас, применићемо то. Ништа се сада не мења у терапији, све остаје исто. Не треба се тиме бавити, већ само вакцинација и мере превенције", рекао је Пелемиш новинарима после састанка директора ковид болница са министром здравља.