Читај ми!

Шта знамо о новом соју коронавируса и да ли ће због тога мере бити пооштрене

Информација о првом случају новог соја коронавируса у Србији није изненадила и било је нереално очекивати да нови сој неће доћи у Србију, рекла је за РТС директорка Службе за болничку епидемиологију КЦС Весна Миољевић. Нагласила је да је потребно за што краће време вакцинисати што више људи како би се колективни имунитет стекао што пре.

Директорка Службе за болничку епидемиологију КЦ Србије др Весна Миољевић рекла је за РТС да је информација о регистровању првог случаја новог соја коронавируса у Србији није изненадила и да је било нереално очекивати да нови сој неће доћи у Србију.

"Оно што је важно јесте да се на време одреаговало, да је тај сој препознат, да су сви који су били у контакту са особом изоловани. Све су мере у овом првом моменту испоштоване", навела је др Миољевић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Напоменула је да је основна особина свих вируса, не само коронавируса, да мутирају и да мутације у већем или мањем обиму карактерише све вирусе, да се на тај начин вируси прилагођавају и опстају у средини, захваљујући преживљавању у живом организму.

"Једино је у Великој Британији доказано да нови сој даје тежу клиничку слику" 

Весна Миољевић је истакла да је једино у Великој Британији доказано да нови сој коронавируса има нешто тежу клиничку слику и да је повезан са већим бројем умрлих у односу на број умрлих од прве варијанте коронавируса.

"Друге земље нису пријавиле. Оно што је доказано, јесте да се овај вирус много лакше преноси са заражене особе на осетљиву особу. Прво је било података да је то чак 70 одсто, међутим, касније се показало да је негде између 30 и 50 одсто", навела је Миољевићева.

Додала је да се не може са сигурношћу рећи проценат колико је тај вирус инфективнији и колико се брже преноси на осетљиву популацију.

Када је реч о додатним мерама, Весна Миољевић је рекла да мисли да ће надлежне институције у наредним данима дати генералне препоруке.

"Оно што је свакако важно јесте да је, управо због овог лакшег и бржег преношења са особе на особу, неопходно и даље носити личну заштитну опрему. Маске, то смо сви већ у ових неколико месеци, скоро годину дана, научили напамет. Сада нам је стигла и вакцина, што свакако много олакшава", казала је Миољевићева.

"Охрабрује одзив на вакцинацију" 

Навела је да њу охрабрује одзив, не само здравствених радника већ и у популацији, и да је то за сваку похвалу.

Говорећи о масовној вакцинацији, Весна Миољевић је рекла да смо сведоци историјског момента и да је потребно вакцинисати што већи број људи у што краћем року, како би се што пре постигао колективни имунитет који је у таквом облику и обиму да и они који су вакцинисани штите оне који не могу да приме цепиво.

"За ових неколико дана, заиста је ово број који обећава да ће у наредним данима, врло брзо свакако, ја сам сигурна доћи до пола милиона", навела је др Миољевић.

Додала је да на вакцинацију треба да оду особе које су доброг општег здравственог стања.

"Да нема температуре, гушобоље, неког осећаја виремије, болова у мишићима и зглобовима, ако цури нос. Тада се на вакцинацију не иде. Вакцинација је тако организована да и уколико одете са било каквим симптомима и знацима инфекције, бићете враћени након прегледа лекара и позвани неког другог дана на вакцинацију", казала је Весна Миољевић.

"Особа није заштићена после прве дозе вакцине" 

Како је навела, када се прими прва доза вакцине, то не значи да је особа заштићена.

"Потребно је да прође најмање две недеље да почну да се стварају антитела. Када се прими друга доза, потребно је, такође, још једно три недеље носити заштитну опрему и када се створе антитела, када се налазимо у простору са великим бројем људи, апсолутно ће бити оправдано ношење заштитних маски", навела је др Миољевић.

Истакла је да особе које су недавно имале тежу клиничку форму ковида, тек након потпуног опоравка и периода реконвалесценције, који траје око три месеца, уз потврду ординирајућег лекара, могу да приме вакцину.

"Особе које су имале блаже форме болести и које имају мали број антитела могу да приме било коју вакцину", рекла је директорка Службе за болничку епидемиологију КЦС.

"Немам дилему у вези са вакцинацијом" 

Весна Миољевић ће сутра примити другу дозу вакцине и навела је да као епидемиолог уопште нема дилему у вези са вакцинацијом.

"Имала сам прилике и од почетка да будем и да радим у Клиничком центру, да будем присутна и да видим пацијенте који су оболели од ковида. То искуство од месец дана проведених у ковид болници, свакако је допринело да видим велики број тешких клиничких слика и младих особа, преко 20 година и велику пожртвованост наших лекара. Дилеме нема апсолутно", казала је др Миољевић.

Истакла је да се треба вакцинисати и заштитити себе, а тиме се ствара и колективни имунитет и штите особе у нашој околини.

Сви произвођачи вакцина које се примењују у Србији наводе да вакцине штите и од новог соја, као и то да имунитет траје од шест месеци до две године. Весна Миољевић наводи да нема препорука када ћемо и да ли ћемо ове године примити још по једну дозу вакцине.

"Када је реч о том новом соју, нема доказа да вакцина није ефикасна и према њему. Сигурна сам да ће, као што је и вакцина против грипа, да се сваке године у вакцину уносе и уводе сојеви који у том моменту циркулишу на северној и јужној хемисфери. Мислим да ће такав случај бити и са вакцином против короне, да ћемо се прилагођавати сојевима и новим варијантама", казала је Весна Миољевић.

Поручила је да је вакцинација у овом тренутку приоритет.