Читај ми!

Вакцинација није знак за опуштање, лекари поручују – још нисмо у контролисаној ситуацији

Од почетка епидемије у Србији су заражене 380.802 особе, од којих је 3.849 преминуло. До сада је тестирано укупно 2.527.514 узорака.

У чачанској болници 96 пацијената, ниједан на респиратору

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 96 пацијената. У респираторном центру смештено је седам пацијената, нема пацијената на респиратору.

У протекла 24 часа било је девет пријема, а из болнице је отпуштено 10 пацијенaта, док су два транспортована за Београд.

Од 226 узорака из Чачка је 15 позитивних, из Лучана 8, из Горњег Милановца 10 и из Ивањице 5.

Вакцинација се одлично реализује у целом Моравичком округу. У Чачку је јуче у Плавој хали и Дому културе вакцинисано 783 грађана.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције билa су 102 прегледа, од чега је 40 првих прегледа.

У Златиборском округу још 102 особе заражене

Према последњем извештају ужичког Завода за јавно здравље, на подручју Златиборског округа коронавирус је потврђен код још 102 особе.

Највише новозаражених је у Ужицу – 41, затим Пожеги – 12, Бајиној Башти – 11, Пријепољу – 10, Новој Вароши и Прибоју по 8, Чајетини – 6, Ариљу – 3, Косјерићу –2 и Сјеници – 1.

Од почетка епидемије до данас укупно је потврђено 15.319 случајева инфекције коронавирусом, од тога 2.444 од почетка јануара до данас.

У Пчињском округу код још 48 људи потврђен коронавирус

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 228 узорака из Пчињског округа 48 је позитивно на коронавирус. Од овог броја 38 из Врања, три из Бујановца, по две из Сурдулице, Владичиног Хана и Трговишта и једна из Прешева.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављено је 148 прегледа, од тога 70 првих.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 112 пацијената. Од тог броја 100 је позитивно на коронавирус, са бронхопнеумонијом су 102 пацијента, док су на кисеонику 53.

На болничко лечење примљено је осам пацијената, док је отпуштено седам, а један је транспортован у Лесковац и један у Ниш. Тренутно је у ковид болницама 48 слободних постеља.

Краће радно време ковид амбуланти у Краљеву и Крушевцу

Због повољније епидемиолошке ситуације и мањег броја прегледа у Краљеву, од понедељка, 25. јануара скраћује се радно време ковид респираторно тријажне амбуланте, тако да ће радити од 9 до 17 часова свакога дана.

Такође, и ковид амбуланте у Нишу и Крушевцу од понедељка радиће краће.

 

Шабац – вакцинисано више од 2.000 људи

У Шапцу је у последња три дана укупно вакцинисано 2.286 заинтересованих суграђана. У току јучерашњег дана 939 људи примило је вакцину против коронавируса.

Држава сукцесивно шаље довољан број вакцина тако да заинтересовани грађани не треба да брину, јер ће бити довољно средстава за имунизацију и у наредном периоду. До сада је пристигло око 5.000 доза.

У последња 24 часа на територији града Шапца ковид позитивно је 58 суграђана. Укупно је преминуло три пацијента од којих је један корисник Геронтолошког центра.

Ове бројке опомињу да нема места опуштању и да сваки појединачни догађај са непоштовањем мера заштите може значајно повећати број инфицираних. Због тога апел чланова Штаба за ванредне ситуације свима за стриктно поштовање мера.

У шабачкој болници хоспитализовано је 136 пацијената позитивних на коронавирус, а у црвеној зони педијатрије налази се четворо деце и четири мајке које су ковид позитивне и у добром су стању.

У црвеној зони акуштерства Службе гинекологије у последња 24 часа порођена је трудница која је антигенски позитивна на корону, порођај је протекао добро, и мајка и беба су у одличном стању.

У Шумадијски округ стигло 5.400 кинеских вакцина

У Шумадијски округ стигло 5.400 кинеских вакцина, које су расподељене домовима здравља у округу, саопштио је Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

Редови за вакцинацију на Сајму, почело уређење хале 3

Испред хале 11 Београдског сајма, највећег пункта за вакцинацију у главном граду, и данас велики број грађана чека да прими вакцину против вируса корона, а почело је и уређење хале 3 која ће, према речима заменика градоначелника Горана Весића, у понедељак или уторак почети да ради као нови пункт за масовну имунизацију.

У хали 3 биће постављено 30 пунктова за вакцинацију, а 48 лекара и 56 медицинских сестара радиће у две смене, од 8 до 20 часова.

Према Весићевим речима, у тој хали моћи ће да се вакцинише између 8.000 и 10.000 људи дневно.

У српским срединама на КиМ две особе преминуле од ковида 19

У српским срединама на КиМ преминуле су још две особе од последица ковида 19, док је 18 новоболелих, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Преминуле особе су из Косовске Митровице и Прилужја. Од избијања епидемије, у српским срединама преминуло је 97 особа.

Од ковида 19, оболело је 18 особа, међу тестирана 82 узорка.

Новооболеле особе су из Косовске Митровице - 6, Лепосавића - 3, Грачанице - 3, Прилужја - 1, Призрена - 1, Штрпца - 1 и Гњилана - 3.

Из изолације су изашле 24 особе, са активна 242 случаја.

У Расинском округу 86 новооболелих, до сада вакцинисано више од 5.500 људи

Према последњим епидемиолошким подацима у шест општина на подручју Расинског округа коронавирус потврђен је код још 86 особа.

Највише новоболелих у протеклих 24 сата бележе Крушевац 34, Трстеник 26 и Александровац 13, док остале општине имају једноцифрени пораст. У Варварину је осам, Ћићевцу троје и Брусу двоје новооинфицираних.

У Општој болници у Крушевцу хоспитализовано је 66 пацијената, а у ковид болници 79 људи.

Према последњим подацима крушевачког Завода за јавно здравље, у Расинском округу је од уторка, када је започела масовна имунизација становништва, "Синофармову" вакцину примило је 5.538 лица, од тога само у Крушевцу 3.267.

Током током јучерашњег дана у Хали спортова, највећем од 10 вакциналних пунктова у граду, вакцинисане су 1.152 особе, а због великог интересовања имунизација ће се до 18 часова обављати и током викенда.

Расински округ располаже са још 4.763 дозе кинеске вакцине.

Весић: Београд опрема за вакцинацију и Халу 3 на Београдском сајму

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће данас на Београдском сајму, уз грађане који имају заказан термин за вакцинацију бити вакцинисани и радници Градске чистоће. Тиме почиње вакцинација радника београдских јавних предузећа. 

Весић је за ТВ Прва рекао да се за вакцинацију пријавило 14.000 радника чистоће и додао да после њих на ред долазе запослени у Градском саобраћајном предузећу, а затим у Београдском водоводу и канализацији и осталим градским службама.

Весић је подсетио да је отоворено 17 кол-центара за 17 градских општина и истакао да је преко њих до сада уз сагласност пријављено скоро 10.000 старијих од 65 година, који би, како је рекао, иначе вероватно остали невакцинисани.

Весић је рекао да у 9 сати почиње опремање Хале 3 Београдског сајма, а да ће у њој вакцинација почети у понедељак или најкасније у уторак.

Како је навео, у тој хали ће бити 46 лекара и 56 медицинских сестара.

Истакао је да ће у Хали 3 сваког дана бити вакцинисано 9.000 до 10.000 људи.

"На сајму се тренутно дневно вакцинише 3.000 људи, што значи да ће само овде дневно бити вакцинисано 13.000 грађана. У домовима здравља дневно се вакцинише 3.500 до 4.000 људи, што значи да ће у Београду већ следеће недеље бити вакцинисано 15.000 до 17.000 људи дневно", рекао је Весић.

Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију од данас примају нековид пацијенте

Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин, каже за РТС да од данас Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију примају нековид пацијенте, а од следеће недеље из ковид режима излази и Клиника за пластичну хирургију.

Петровић: Око Сретења бисмо могли да уђемо у повољнију ситуацију

Тренутна епидемиолошка ситуација у Војводини још увек се оцењује као ванредна иако су стопе обољевања током јануара пет пута ниже него оне које смо регистровали током новембра и децембра, наводи за РТС професор доктор Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду.

Додаје да смо далеко од неке повољне ситуације, али да би, како каже, око Сретења могли да уђемо у повољнију ситуацију.

"Још увек смо далеко од неке повољне ситуације, међутим, сигурно је да смо већ сада на силазном краку овог трећег епидемијског таласа и очекујемо, уколико се овај тренд настави, да бисмо око Сретења могли да уђемо у неку повољнију ситуацију, а већ у марту да можемо да кажемо да смо у повољној ситуацији", објашњава Петровић.

Велико интересовање за вакцинацију у Суботици

У Суботици од четвртка ради пункт за масовну имунизацију у згради Нове општине. До сада је вакцинисано 1.330 Суботичана.

Иванка Беоковић, директорка Дома здравља у Суботици рекла је за РТС да су данас позване 432 особе.

"Трудимо се да примимо све заинтересоване, а њих је заиста много. Ми смо почели са шест екипа, три преподне и три поподне и додали смо још две екипе", рекла је докторка Беоковић.

Према њеним речима, вакцина има довољно, грађани их добро подносе и за сада нема нежељених реакција. 

До сада 1.300 Вршчана примило вакцину

Интересовање Вршчана за вакцинацију је велико, а координаторка за вакцинацију у том граду докторка Данијела Туркоање каже да поред приоритетних група као што су здравствени радници и корисници геронтолошког центра, почела је имунизација и других група становништва.

"Има мало гужве, молимо за стрпљење. Вакцина има довољно. Свакодневно нам пристижу нове количине вакцина", додала је докторка.

Навела је да тренутно вакцинишу кинеском вакцином "Синофарм".

"Драго ми је што се толико Вршчана пријавило за вакцинисање. До сада је вакцинисано 1.300 особа, надам се да ће их бити и више", рекла је докторка.

Истакла је да се од понедељка отвара још један вакцинални пункт у граду.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида преминуло још 19 oсоба, а забележено је нових 1.709 случајева заразе. Тестирано је 10.638 особа. На респиратору је 161 пацијент.

И даље је највише новозаражених у Београду - 430, следи Нови Сад са 93 случаја, Крагујевац и Ниш по 62, Крушевац 49, Краљево 46, Шабац 44, Ужице 43, док остала места имају мање од 40 новозаражених. 

Чланови Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић и имунолог Срђа Јанковић, рекли су на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба, која је одржана у петак, да до даљег све постојеће мере остају на снази. 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић указао је да грађани не треба да схвате вакцинацију као знак за опуштање, све док се не створи колективни имунитет од 60-70 одсто.

Тиодоровић је рекао да се и даље морају поштовати мере у борби против ковида-19, које би уз вакцинацију крајем пролећа могле довести до сигурније епидемиолошке ситуације.

На питање како се спроводи вакцинација када се пријави особа која је непокретна или тешко покретна, Тиодоровић је рекао да се то организује на више начина наводећи пример Београда где се обезбеђује и превоз до места вакцинације.

Онај ко је склон тешким алергијама не би требало да се вакцинише, као ни они који су алергични на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, објаснио је др Срђа Јанковић.