Читај ми!

Почели разговори о производњи руске вакцине у Србији

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је погоне највећег руског произвођача вакцине "спутњик", организацију "Генериум" у Владимирској области у Русији и поручио да су започели званични разговори о производњи те вакцине на територији Србије.

Поповић је, са стручњацима из Института "Торлак" и Министарства здравља, одржао састанак са генералним директором организације "Генериум", Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против ковида-19 у Србији.

Поповић је истакао да је то још један доказ пријатељских односа Србије и Русије, али и доказ огромног ауторитета и поштовања које председник Србије Александар Вучић ужива у Русији.

"Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се руска вакцина ‘спутњик’ производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року", рекао је Поповић, а наводи се у саопштењу Министарства за иновације.

Министар је истакао да се у овом тренутку руске вакцине "спутњик", ван територије Русије, производе једино у Kазахстану.

"Не треба посебно напомињати колики ће значај за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи", рекао је Поповић.

Истакао да је са организацијом "Генериум" потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине у Србији.

Најавио је и да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Србију и Институт "Торлак" како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже та институција.

Вршитељка дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" Вера Стоиљковић истакла је да је Институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

"Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији", истакла је Стоиљковићева.