Читај ми!

Вучић: Вакцинацијом мењамо будућност, морамо је спровести математички прецизно

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је важно сада, у тренутку када креће масовна имунизација, да сви грађани разумеју од коликог је то значаја за земљу и да "ми тиме мењамо своју будућност". Вакцина је живот и спас, поручио је Вучић. Премијерка Ана Брнабић каже да се за вакцину пријавило 351.000 особа, од којих је 67 одсто старијих од 50 година.

Александар Вучић је позвао грађане да се вакцинишу да бисмо, како је рекао, земљу убрзано погурали напред, а када је реч о вакцинацији, истакао је да морамо да идемо у корак са најбољима у свету.

Вучић је рекао да је 10 најбогатијих земаља купило чак 95 одсто количина вакцине које су у овом тренутку расположиве у свету. 

"Захваљујући политици коју смо водили, обезбедили смо значајну количину вакцина", рекао је Вучић после седнице Оперативног тима за имунизацију.

"То морамо да искористимо на најбољи могући начин, да најбрже и математички прецизно спроведемо вакцинацију. То је од пресудног значаја за економију, за животни стандард људи", рекао је Вучић. 

Све што је више од 10.000 вакцинисаних на дневном нивоу, а процене су и до 30.000, било би изванредно, рекао је председник уз напомену да би то значило да свакога дана по неколико живота спасавамо.

Каже да ће то бити немерљиво по питању здравља и живота људи, али и враћања Србије у живот и економског раста. 

"Негде ће људи да чекају, а негде ће бити празне сале, уходавамо се, уходавају се и богатије земље", рекао је Вучић.

"Верујем да ћемо показати да у организационом смислу можемо да будемо међу најбољима у Европи", рекао је председник.

Истакао је да није било реакције из ЕУ на долазак кинеске вакцине и да то није ни очекивао.

"Један човек и један људски живот у Србији ми је пречи од свих похвала, свих новинара, Брисела и политичара на свету", рекао је Вучић.

Комшијама треба помоћи када је тешко, истакао је Вучић, коментаришући помоћ Србије Северној Македонији у вакцинама. Немамо проблем да помогнемо и Албанији, рекао је председник.

Вучић је рекао да ће Србија онолико колико може да помогне – помоћи, додајући да је и македонски премијер Зоран Заев био довољно сналажљив, тражио и борио се за своју земљу.

"То је не само пријатељски и братски потез према Северној Македонији, већ показује нашу одговорност да не живимо у затвореном суду, већ да морамо комшијама да помогнемо, као што би и они нама, сигуран сам", рекао је Вучић. 

Посебан део штаба бавиће се вакцинацијом на КиМ 

На питање о вакцинацији српског народа на КиМ, Вучић је рекао да ће наћи начина. 

Вучић је рекао да ће се тражити хибридни начин, да ће се део људи вакцинисати на северу Косова, а део у општинама Рашка, Врање и Бујановац.

Истиче да ће се посебан део оперативног штаба бавити тиме и да ће бринути о српском народу на КиМ.

Рекао је да је Београд спреман да понуди и вакцине Албанцима, онолико колико може.

Брнабић: Учимо сваки дан како бисмо били на услузи грађанима

Премијерка Ана Брнабић је рекла да се не плаше да уче. Каже да су прошле среде разговарали са министарством здравља Израела и да су они објаснили како код њих раде пунктови.

"Учимо сваки дан како бисмо били на услузи грађанима. Многе земље ЕУ не могу да крену у масовну вакцинацију јер немају информационе системе какав ми имамо, да би пратиле сваку вакцину и бочицу", рекла је Брнабићева.

Додала је да је Србија све вакцине платила и захвалила је Кини.

Вучић је рекао да вакцина "Синофарма" има најмање нежељених контраиндикација на свету и да ће то вероватно бити једина вакцина коју ће моћи чак и деца да приме.

Објаснио је да је Агенција за лекове прву кинеску вакцину добила раније, као и документацију која уз њу иде, а коју су у АЛИМС-у темељно ишчитали.  

Одзив у геронтолошким центрима 97 одсто 

Председник Вучић је изнео податак да је одзив за вакцинацију у геронтолошким центрима 97 одсто.

Министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је 4.875 корисника геронтолошких центара добило макар једну дозу, а четвртина њих и другу.

Вучић је рекао и да нема тачан податак колико се здравствених радника пријавило за вакцинацију. Каже да је очекивао да се ће највише запослених у КЦС определити за "Фајзерову" вакцину, али се четвртина определила за "Фајзерову", а сви остали су тражили друге вакцине. 

Указао је да је свестан јачине покрета који се противи вакцинацији. "Ја сам свестан снаге тог антиваксер лобија, али моје је да се борим нормалношћу за здравље људи и њихове животе", рекао је Вучић.