Читај ми!

Ђерлек: У Србији вакцинисано више од 22.000 људи, у плану отварање 300 пунктова

До јуче у 20 часова у Србији је против коронавируса вакцинисано око 22.000 људи, а путем е-Управе за вакцинацију се пријавило око 280.000 грађана, што је више од очекиваног, рекао је Мирсад Ђерлек за РТС. Навео је да се током следеће недеље очекује још око 250.000 доза руске вакцине "спутњик", а да ће сутра стићи око 20.000 доза вакцине компаније "Фајзер".

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек је рекао за РТС да је вакцинација грађана који су се пријавили путем е-Управе у Београду и десет градова широм Србије протекла без проблема и нежељених дејстава која су забрињавајућа.

Ђерлек је навео да је јуче до 20 часова око 22.000 људи вакцинисано против коронавируса у Србији, а да се путем портала е-Управа пријавило око 280.000 грађана, што је, како је рекао, више од очекиваног.

"Чекамо дозволу АЛИМС-а (Агенције за лекове) за одобрење кинеске вакцине и покушаћемо да појачамо интензитет имунизације у току следеће недеље, то јест за два, три дана и проширити популационе групе", казао је Ђерлек током гостовања у Јутарњем дневнику.

Навео је да ће у имунизацију од следеће недеље бити укључени просвета и новинари.

Ђерлек је истакао да се имунизација наставља у групама у којима је започета.

"Србија једина у Европи има три вакцине од три најмоћније земље света" 

Нагласио је да је Србија једина земља у Европи која има три вакцине од три најмоћније земље света - САД, Русије и Кине.

"То је заиста за сваку похвалу за наш државни врх, јер су успели да обезбеде не само вакцине, него милионске дозе вакцина. Ми смо једина земља на Западном Балкану која тренутно вакцинише", рекао је Ђерлек.

Додао је да је кинеска вакцина испитивана на великом броју људи и да је пакована као једнодозна вакцина од 0,5 милилитара са 6,5 јединица умртвљеног вируса.

"Даје се у две дозе у размаку од две до четири недеље. Што се тиче самих нежељених дејстава, као код осталих вакцина, то су црвенило, бол на месту убода, главобоље. Ако АЛИМС да дозволу за кинеску вакцину значи да је она потпуно безбедна, у шта ја не сумњам", навео је Ђерлек.

"Током следеће недеље се очекује још 250.000 доза вакцине 'спутњик'" 

Ђерлек је препоручио грађанима Србије да приме прву вакцину која је доступна и складиштена на Институту "Торлак". 

Додао је да кинеску вакцину могу да приме сви који су старији од 18 година, док вакцину "спутњик" тренутно могу да приме особе старости до 60 година, али да се очекује да се убрзо добије дозвола за особе до 65 година старости.

Навео је да се током следеће недеље очекује још око 250.000 доза руске вакцине "спутњик", а да се сутра очекује око 20.000 доза вакцине компаније "Фајзер".

"Што значи да ћемо врло вероватно имати у једном тренутку у току следеће недеље три вакцине", нагласио је Ђерлек.

"Покушаћемо да вакцинишемо од 50 до 100 људи на сат" 

Државни секретар у Министарству здравља је навео да ће се од сутра, осим у домовима здравља, грађани вакцинисати и на вакциналним пунктовима ван здравствених установа и да ће један пункт бити отворен у хали 11 Београдског сајма, али и у другим градовима у Србији.

"Желимо да отворимо преко 300 пунктова. На тим вакциналним пунктовима радиће од три до десет вакциналних екипа. Покушаћемо да вакцинишемо од 50 до 100 људи на сат. Желим да овај број од 22.000 повећамо за пет пута у току ове недеље зато што нам је сваки дан и сваки сат изузетно битан да почнемо да штитимо наше грађане од ковида 19", навео је Ђерлек.

Говорећи о сутрашњем наставку школске године, Ђерлек је рекао да нема бојазни и да је распуст био продужен како би се заштитили радници у просвети.

"Оно што се раније дешавало, то је да је слаба трансмисија вируса у популацији наших школараца и заиста се надам да нећемо имати неких већих проблема у основним и средњим школама и на факултетима", казао је Мирсад Ђерлек.

"Повољнија ситуација у ковид болницама" 

Када је реч о ситуацији у ковид болницама, Ђерлек је навео да је повољнија ситуација и да важне установе, као што је Ортопедска болница на Бањици, излазе из ковид система.

"Покушаћемо да и друге установе избацујемо из ковид система и хвала богу, и захваљујући послушности грађана који су показали велику цивилизацијску свест и помогли нам да дођемо до много бољег стања него што је то било пре месец дана. Можемо много оптимистичније да кажемо да се ближимо победи против ковида 19", рекао је Ђерлек.

Мирсад Ђерлек је пре седам дана примио вакцину "спутњик" и рекао да се осећа добро.