Читај ми!

Институт Бањица изашао из ковид система, од понедељка прима прве пацијенте

Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" изашао је из ковид система, и у понедељак, 18. јануара, редовно узима своју прву хитну службу, наводи за РТС директор Института проф. др Зоран Башчаревић.

Зоран Башчаревић наводи за РТС да се наставља лечење оних чије је лечење прекинуто, а пре свега то су пацијенти са малигнитетом и са свежим траумама.

"Настављамо са радом, лечићемо и оперисаћемо трауматизоване пацијенте пре свега јер је то у овом тренутку најпотребније у нашем систему. Већ смо прошле недеље успоставили поновни контакт са нашим пацијентима, онколошким пацијентима, заказали њихове операције, разделили у следећој недељи по операционим салама и то је оно што ћемо радити као и претходни пут у наредних две, а можда и три недеље", наводи Башчаревић.

Упитан о пацијентима на листама чекања, директор Института "Бањица" је рекао да су они и даље на тим листама, те да њихова припрема за операцију није ни брза ни лака.

"Њих ћемо наравно почети да позивамо тачно тамо где смо стали прошли пут. Како их будемо припремали и како будемо враћали број операционих сала које имамо у функцију, а то пре свега зависи од тога колико кадра - анестезиолога, лекара, сестара, инструментарки имамо на располагању", наводи Башчаревић.

Брзина враћања у редован режим рада, како је навео, зависи пре свега од тога колико анестезиолога и другог медицинског кадра ће бити на располагању.

"Ми не можемо у понедељак да радимо истом оном силом и исто онолико колико смо радили последњег дана када смо из не ковид прешли у ковид систем", објашњава директор Института "Бањица".

Истакао је да је последњи период у ковид систему за ту здравстевну установу био најтежи, јер је су пацијенти били са тешким сликама.

"Интензивну терапију смо напунили за свега шест сати, и држали смо је препуном, као и по операционим салама, све време", рекао је Башчареви

Каже да су се и у последњем ковид режиму "Бањице" више разбољевали здравстевни радници те установе, у односу на претходни.

"Ми смо се овог пута много више разбољевали него претходног пута. У оба претходна таласа разболело се нас свега 30, а сада 150. Са 16 анестезиолога колико имамо, ми смо тренутно спали на шест, а и они су уморни од непрекидног рада у јединици интезивног лечења. Фале нам сестре, фале нам шок сестре, имамо само четири на располагању од више од 30 колико имамо", истиче Башчаревић.

Додаје да упркос томе настављају са радом, те да ће се вратити у пун погон, посебно за трауму и за онкологију.

"Међутим, можемо ми да радимо, навикли смо да радимо на тај начин и вратићемо се у пун погон, посебно за трауму и за онкологију. То ћемо сигурно радити, а све остало онако како се будемо враћали на посао", поручио је директор Института "Бањица".