Читај ми!

Преминула још 22 пацијента, коронавирусом заражене још 1.393 особе

Према последњем пресеку, у Србији су од последица ковида 19 преминулe још 22 особe, а забележена су 1.393 нова случаја заразе. Тестирано је 9.099 људи. У болницама су 5.362 особе, а на респираторима 201 пацијент.

Институт "Бањица" од понедељка прима пацијенте

Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" изашао је из ковид система и у понедељак, 18. јануара, редовно узима своју прву хитну службу, наводи за РТС директор Института "Бањица" проф. др Зоран Башчаревић.

Башчаревић наводи да се наставља лечење оних чије је лечење прекинуто, а пре свега то су пацијенти са малигнитетом, са инфекцијама и са свежим траумама.

"Настављамо са радом, лечићемо и оперисаћемо трауматизоване пацијенте пре свега, јер је то у овом тренутку најпотребније у нашем систему. Већ смо прошле недеље успоставили контакт са нашим онколошким пацијентима, заказали њихове операције, разделили у следећој недељи по операционим салама и то је оно што ћемо радити као и претходни пут у наредних две, а можда и три недеље", наводи Башчаревић.

У Расинском округу 64 нова случаја заразе

У Расинском округу, према последњим подацима крушевачког Завода за јавно здравље, у односу на претходни дан потврђена су 64 нова случаја заразе.

Од тога у Крушевцу је регистровано 36 новооболелих, Александровцу 16 и Трстенику седам.

Тренутно је 111 пацијената на лечењу у Општој болници у Крушевцу. 

На КиМ преминуло шест пацијената, коронавирусом заражене још 363 особе

У последња 24 часа на Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, од последица ковида 19 преминуло је шест особа.

Од избијања епидемије преминуло је 1.405 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 363 нова случаја инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.589 узорака.

Активна су 5.103 случаја.

Још 48 особа позитивно на коронавирус у Пчињском округу

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 249 узорака из Пчињског округа 48 је позитивно на коронавирус.

Од овог броја 22 позитивна су из Врања, 16 из Сурдулице, осам из Владичиног Хана и два из Прешева.

У установама социјалне заштитe заражено 1.376 људи

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих потврђено је присуство коронавируса код 897 корисника и 479 запослених.

Највише новозаражених у Београду, следе Ниш и Крагујевац

Од 1.393 сучаја заразе коронавирусом, колико је у последња 24 сата регистровано у Србији, највише их је из Београда – 413.

Следи Ниш са 68 новооболелих, Крагујевац 61, Краљево 45, Крушевац 41, Шабац 36, Нови Сад 28, Прибој 23, Ужице 22, Нови Пазар и Панчево по 21, а у Врању и Смедереву по 20 нових случајева заразе.

У осталим местима има мање од 20 новозаражених.

На респираторима 201 пацијент

У Србији је у последња 24 сата тестирано 9.099 људи, а код њих 1.393 потврђен је коронавирус.

Борбу са ковидом 19 изгубиле су још 22 особе. Од последица заразе од почетка епидемије у Србији је преминуло 3.730 људи.

На болничком лечењу су 5.362 особе, а на респираторима 201 пацијент.

У Србију је стигло милион доза кинеске вакцине "Синофарм". Уколико, после провере, добије дозволу Агенције за лекове и медицинска средства вакцина "Синофарм" биће у употреби, можда већ сутра или у понедељак. 

Председник Александар Вучић, који је дочекао авион са кинеским вакцинама, најавио је да ће у понедељак у Србију стићи и још 19.500 доза Фајзерове вакције, у уторак још 250.000 доза Спутњика В.

"Имаћемо преко 1,4 милиона доза до среде у земљи. По томе можете да видите колико смо успешни. Борили смо се, ништа нисмо препустили случају", рекао је Вучић. 

Вучић је изјавио да су епидемиолошке мере, и њихово евентуално попуштање, у надлежности Кризног штаба, али да је сигурно да не би смело да буде опуштања, јер је и даље висок број преминулих од коронавируса.

У 10 градова после Београда почела је вакцинација најстаријих суграђана. То су Суботица, Сомбор, Нови Сад, Зрењанин, Шабац, Лозница, Чачк, Крагујевац, Крушевац и Ниш.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да је тренутно у болници хоспитализовано 420 пацијената, а од отварања болнице збринуто је укупно око 1.850 болесника.